Transformation of Ankara between 1935-1950 in relation with everyday life and lived spatiality
Ankara'nın günlük yaşam ve mekansal pratikler açısından dönüşümü: 1935-1950
  1. Tez No: 180933
  2. Yazar: SERPİL ÖZALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, dönüşüm, bellek, mekansal pratikler, günlük yaşam, bedensel pratikler, orta sınıf toplumsal grupları, Modernization, transformation, memory, lived spatiality, everyday life, bodilypractices, middle social groups
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 413
Özet
Genç Cumhuriyet'in başkenti olan Ankara'da kentsel çevrenin modernleşmesi ErkenCumhuriyet Dönemi'nin hedeflerinden biriydi. Çalışmada kentsel kültürün dönüşümü,Ankaralıların günlük yaşamları ve mekansal pratikleri üzerinden araştırılmıştır. Buaraştırmada hem yeni hem de eski veya geleneksel mahalleler/mekanlar yer almıştır.Kent kültürü, günlük yaşam ve mekansal pratikler aracılığıyla, kendini kentin kamusalalanlarında açıkça gösterir. Kent kültürünü dönüştürenler yalnızca elit bir kesim değil,mütevazı bir yaşam süren diğer toplumsal gruplardır da. Modern yaşam biçiminin yavaş yavaşbenimsenmesi yalnızca ulus devletin kuruluş tarihinde yer alan mekanlar aracılığıyla olmaz.Kültürel mekanlar (Sergievi, tiyatrolar, sinemalar, halk evleri), eğlence/dinlence yerleri(parklar, kahveler, restoranlar), çarşılar, ?asfalt? ya da bulvarlar, mahalleler günlük yaşamınmekanlarıdır. Yeni mekansal ve bedensel pratikler buralarda yeşerir. Yeni/modern çevrelerinyanısıra, eski ve kendiliğinden gelişen bölgeler de dönüşüm sürecinde eşit derecede yer alır.Araştırmada bellek temel olarak alınmıştır. Yazılı belgelerin yanısıra, gazetelerden, edebikaynaklardan, anılardan ve 1935-50 arasını Ankara'da yaşamış eski Ankaralılarla yapılansöyleşilerden yararlanılmıştır. Yapılan analize göre Ankara, seçilen dönemde modern kentselbir kültürün yaratılabilmesine ya da var olanın modern bir kent kültürünedönüştürülebilmesine olanak sağlayan bir ortam sunmaktadır. Bu kültürün yaratılmasında enbüyük pay, orta sınıfa ait olduğunu söyleyebileceğimiz toplumsal gruplarındır.
Özet (Çeviri)
Being the capital of the young Republic, transformation of Ankara?s urban environment into amodern one was one of the objectives of the Early Republican period. In the study, thetransformation of urban culture is traced through everyday life of the inhabitants and livedspatiality in the new and old/traditional parts of the city.Urban culture clearly manifests itself in urban public spaces by means of everyday life andlived spatiality. It is not only the elite but the humble income social groups which are themain agents/actors of the transforming urban culture. In Ankara, gradual appropriation of amodern life style takes place in the urban public spaces but these spaces do not have to be partof the grand narrative of nation-building. Cultural places (Sergievi, theaters, movie theaters,people?s houses), recreation places (parks, coffee shops, restaurants), shopping areas, streetsand boulevards, districts are spaces of everyday life and new spatial and bodily practicesflourish in these spaces. The reality of the city shelters both the new/modern, the old, and thespontaneously developing urban environments which equally participated in thetransformation process.The research is based on memory in the study. Written documents, newspapers, literaryconstructions, memoirs and interviews with the old inhabitants of the city are the mainsources. According to the analyses made on the obtained data, Ankara was a fruitful mediumfor creation of a modern urban culture during the mentioned period and middle social groupswere the main components of this transformation process.