Implementation of a digital signal synthesizer with high spurious free dynamic range
Yüksek parazitsiz dinamik alanlı sayısal sinyal sentezörünün gerçeklemesi
  1. Tez No: 180931
  2. Yazar: ARGUN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZGÜR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Sinyal Sentezörü, Dolaysız SayısalSentezleyiciler, Sayısal-Analog Dönüştürücüler, Parazitten ArınmışDinamik Alan, AD9777, FPGA, Digital Signal Synthesizer, Direct Digital Synthesizer, Digital to Analog Converter, Spurious Free Dynamic Range, AD9777, FPGA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde analog modülatörler ve yükselteçler yüksek `ParazittenArınmış Dinamik Alanlı' (SFDR) sinyalleri sentezleyip, modüleetmekte yeterli olmamaktadır. Bu nedenle bu tezde 50-100MHzarasında bir frekansta 60dB dinamik alana sahip sinyalsentezleyebilen, bu sinyali değişken sembol hızlarında, yüksekfaz/frekans çözünürlüğünde ve anahtarlama hızlarında değişiktekniklerle modüle edebilen, modüle edilmiş semboller süresinceoluşabilecek genlik bozulmalarını en aza indiren bir sayısal sinyalüretecinin tasarımı ve gerçeklemesi açıklanmaktadır.Bu tezde, sayısal kelimeler `Dolaysız Sayısal Sentezleme' (DDS)teknolojisi temel alınarak `Alanı Programlanabilen Geçit Dizilimleri'(FPGA) içinde üretilmiş ve bir yüksek hızlı `Sayısal-AnalogDönüştürücü'(DAC) ile analog sinyallere dönüştürülmüştür. Analogperformans gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla, DAC analogperformansları, doğrusal olmayan bozunumları, örnekle ve tutetkileri, DDS parametreleri, sistem saat işaretinin etkileri, genlikbozulmaları için gerekli bant genişlikleri ve bunların sistemperformansı üzerine etkileri incelenmiştir. Gereksinim duyulansinyalleri modüle edip sentezleyebilen FPGA blokları tasarlanış ve birFPGA üzerinde uygulanmıştır. Son olarak bu sistemin performansınıve yeteneklerini doğrulamak için tek ton ve modüle edilmiş sinyallersentezlenip ölçümleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today?s analog modulators and upconverters are inadequate tosynthesize and modulate signals with high `Spurious Free DynamicRange? (SFDR). Thus, the main objective of this thesis is to designand implement a `Digital Signal Synthesizer? (DSS) that is capable ofsynthesizing signals between 50-100 MHz with 60dB SFDR and tomodulate them variable symbol rates and modulation techniques withvery high phase/frequency resolution and switching speed whilekeeping the amplitude modulation occurring during a modulatedsymbol duration as small as possible.In this thesis, digital words of the desired signals are firstsynthesized in a `Field Programmable Gate Array? (FPGA) using`Direct Digital Synthesizer? (DDS) fundamentals and then convertedto analog signals with a high speed `Digital to Analog Converter?(DAC). In order to attain the analog requirements, the systemvariables such as DAC analog performance, nonlinearities, sampleand hold affects, DDS parameters, system clock, bandwidthrequirements of analog filters and how they effect the outputperformance are studied. FPGA blocks that are capable ofmodulating and synthesizing desired signals are designed andprogrammed on a FPGA. Finally, single tone and modulated signalsare synthesized with this DSS implementation and measured in orderto verify this system?s performance and capabilities.