Comparison of elastic and inelastic behavior of historic masonry structures at the low load levels
Tarihi yığma yapıların düşük yük seviyelerinde doğrusal ve doğrusal olmayan davranışlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 180945
  2. Yazar: GARİP ÖNDER ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY, YRD. DOÇ. DR. SAADET TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Mimarlık, Earthquake Engineering, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma Yapılar, Sonlu Elemanlar Analizi, Elastik Analiz, Elastik Olmayan Analizvii, Masonry Structures, Finite Element Analysis, Linear Analysis, Non-linear analysisv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yapısal analizde kullanılan geleneksel yöntemler tarihi yapıların karmaşıkgeometrik yapısı ve homojen olmayan malzeme özellikleri nedeniyle bu türyapların analizinde yetersiz kalmaktadır. Günümüz hesaplama olanakları veyöntemleri karmaşık geometri ve homojen olmayan malzeme özellikleri için sonluelemanlar yöntemini en uygun analiz yöntemi haline getirmektedir. Malzemeninakması, büzülmesi bile analizde hesaplanabilir. Bu gibi nedenlerle sonluelemanlar yöntemi tarihi yapıların analizinde kullanılmaktadır. Sonlu elemanlaryöntemi yapıyı sonlu sayıda ve belirli serbestlik derecelerine sahip elemanlarabölerek matrix cebir yöntemleri kullanılarak yapıyı analiz eder. Fakat malzemeninelastik olmayan ve zamana bağlı davranışını hesaba katan ileri derecede sonluelemanlar yöntemleri çok karmaşık ve çok fazla zaman alan yöntemlerdir. Bunedenle bütün tarihi yapıların ileri dereceli sonlu elemanlar yöntemlerikullanılarak analiz edilmesi pek makul değildir, fakat düşük yük seviyelerindeelastik sonlu elemanlar yöntemleri yapının davranışının anlaşılmasına yardımeder.Hasankeyf'de yer alan yığma bir kapı bu tezin örnek çalışmasıdır. Çalışmadasonlu elemanlar yönteminde kullanılan değişik yazılımlar gerilmeler, şekildeğiştirmeler, mod şekil değiştirmeler kullanılarak karşılaştırılmış, ayrıca yapınınelastik olmayan analizi yapılmış ve elastik davranışla karşılaştırılmıştır. Çalışmadüşük yük seviyelerinde elastik sonlu elemanlar yöntemlerinin yapının davranışınıanlamak açısından çok ileri düzeyde bir irdeleme gerekmedikçe ileri derecedekisonlu elemanlar yöntemlerine tercih edilebileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Conventional methods used in the structural analysis are usually insufficient forthe analysis of historical structures because of the complex geometry andheterogeneous material properties of the structure. Today?s computing facilitiesand methods make FEM the most suitable analysis method for complex structuralgeometry and heterogeneous material properties. Even the shrinkage, creep of thematerial can be considered in the analysis. Because of this reason Finite ElementMethod (FEM) is used to analyze such structures. FEM converts the structure intofinite number of elements with specific degree of freedoms and analyses thestructure by using matrix algebra. However, advanced FEM methods consideringthe inelastic and time dependent behavior of material is a very complex anddifficult task and consumes considerable time. Because of this reason, to analyzeevery historical structure is not feasible by applying advanced inelastic FEM,whereas elastic FEM analysis at low load levels is very helpful in understandingthe behavior of the structure.The analysis of a masonry gate in the historical city, Hasankeyf is the case studyof this thesis. Different common software are used in FEM to compare thestresses, deformations, modal shapes etc. of the same structure. Besides theinelastic behavior of the structure is investigated and compared with the elasticbehavior of the structure. The study is intended to show that at the low load levelselastic FEM analysis is sufficient to understand the response of the structure andis preferable to the inelastic FEM analysis unless a very complex analysis isrequired.