Sulfate resistance of blended cements with fly ash and natural pozzolan
Uçucu kül ve doğal puzolan katkılı çimentoların sülfat direnci
  1. Tez No: 180946
  2. Yazar: KEVSER DURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katkılı Çimento, Uçucu Kül, Doğal Puzolan, Sülfat Hücumu, Blended Cement, Fly Ash, Natural Pozzolan, Sulfate Attack
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Betonarme bir yapının dayanıklılığını hizmet ömrü süresince bir çok etmen vemekanizmanın etkilediği bilinmektedir. Örnek olarak; donma-çözünme, donatıpaslanması, alkali-agrega reaksiyonları, sülfat etkisi, karbonatlaşma ve kalsiyumhidroksitin nötr veya asidik yeraltı sularından dolayı çözünmesi verilebilir. Bunlararasında sülfat hücumu ilk olarak 1908 yılında tanımlanmış ve sülfata dayanıklıçimentoların bulunmasını sağlamıştır. Sülfat etkisi ile başa çıkmanın sülfatadayanıklı çimento kullanımından başka diğer bir yolu da puzolanların doğrudanbetona katkı maddesi olarak katılması veya katkılı çimento içinde kullanılmasıdır.Bu çalışma, farklı oranlarda uçucu kül ve doğal puzolan içeren katkılı çimentoların,Portland çimentosu ve sülfata dayanıklı çimentolara kıyasla, sülfata karşı dirençleriüzerindeki bir araştırmayı sunmaktadır. Bu kapsamda, değişik oranlarda klinker,doğal puzolan, uçucu kül ve kalker kullanılarak normal portland çimentosu ve beşdeğişik katkılı çimento hazırlanmıştır. Karşılaştırma amacıyla ayrıca farklı birklinkerden sülfata dayanıklı çimento da elde edilmiştir. Geçirimliliğin sülfatdirencine etkisini görmek amacıyla her tip çimentodan su/çimento (S/Ç) oranı 0.485ve 0.560 olan iki farklı karışım hazırlanmıştır.Çimentoların sülfat hücumuna karşı performansları hazırlanan 25x25x285mm'likprizmatik harç çubukları 78 hafta, 50mm'lik küp numuneler ise 52 hafta süresince%5'lik Na2SO4 çözeltisine maruz bırakılarak gözlenmiştir. Numunelerin farklıyaşlardaki göreceli bozunmaları, boy, yoğunluk, ultrasonik ses hızı değişimleri vedayanımları ölçülerek belirlenmiştir. Kullanılan katkının miktarı ve etkisine bağlıolmakla birlikte mineral katkılı çimentoların orta ve yüksek sülfatlı ortamlar içinetkili sayılabileceği görüşüne varılmıştır. Ayrıca, S/Ç oranı ve çimentokompozisyonunun harçların sülfatlı sulara karşı performanslarını etkileyen faktörlerolduğu tespit edilmiştir. Yapılan deneysel çalışma sonucunda, S/Ç oranınınartmasıyla, bozunmaya kadar geçen sürenin kısaldığı ve S/Ç oranının yüksek C3Aiçeren ve sülfata karşı daha az dayanıklı olan çimentolarda, düşük oranda C3A içerençimentolara kıyasla daha önemli olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Numerous agents and mechanisms are known to affect the durability of a concretestructure during its service life. Examples include freezing and thawing, corrosion ofreinforcing steel, alkali-aggregate reactions, sulfate attack, carbonation, and leachingby neutral or acidic ground waters. Among these, external sulfate attack was firstidentified in 1908, and led to the discovery of sulfate resistant Portland cement(SRPC). Besides SRPC, another way of coping with the problem of sulfate attack isthe use of pozzolans either as an admixture to concrete or in the form of blendedcementsThis study presents an investigation on the sulfate resistance of blended cementscontaining different amounts of natural pozzolan and/or low-lime fly ash comparedto ordinary Portland cement and sulfate resistant Portland cement. Within the scopeof this study, an ordinary Portland cement (OPC) and five different blended cementswere produced with different proportions of clinker, natural pozzolan, low-lime flyash and limestone. For comparison, a sulfate resistant Portland cement (SRPC) witha different clinker was also obtained. For each cement, two different mixtures withthe water/cement (w/c) ratios of 0.485 and 0.560 were prepared in order to observethe effect of permeability controlled by water/cement ratio.The performance of cements was observed by exposing the prepared 25x25x285 mmprismatic mortar specimens to 5% Na2SO4 solution for 78 weeks and 50mm cubicspecimens for 52 weeks. Relative deterioration of the specimens was determined bylength, density and ultrasonic pulse velocity change, and strength examination atdifferent ages. It was concluded that depending on the amount and effectiveness ofthe mineral additives, blended cements were considered to be effective for moderateor high sulfate environments. Moreover, the cement chemistry and w/c ratio ofmortars were the two parameters affecting the performance of mortars against anattack. As a result of this experimental study it was found out that time to failure isdecreasing with the increasing w/c ratio and the effect of w/c ratio was moreimportant for low sulfate resistant cements with higher C3A amounts when comparedto high sulfate resistant cements with lower C3A amounts.