Production of alumina borosilicate ceramic nanofibers using electrospinning technique and its characterization
Elektrospinleme yöntemiyle alumina borosilikat seramik nanoelyafların üretimi ve özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 180944
  2. Yazar: SENEM TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, PROF. DR. ÜNER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: alümina borosilikat, seramik nanoelyaflar, çöz-pelelektrospinleme, nanoteknoloji, alumina borosilicate, ceramic nanofibers, sol-gel, electrospinning, nanotechnology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde seramik, polimer ve kompozit nanoelyaflar nanoteknolojinin en cazip ürünleri arasındadır. Boyutlarının küçük,yüzey alanının büyük olmasından dolayı, çeşitli uygulamalar için eşsizmekanik, optik, elektronik, manyetik ve kimyasal özellikler sağlarlar.Elektrospinleme tekniği, son zamanlarda nano boyutta elyafüretimi için sıkça kullanılmaktadır. Elektrospinleme işleminde, içindeçözelti bulunan kapiler uca sahip bir hazne ile metalik malzemedenyapılmış ve fiberlerin toplanmasında kullanılan toplama yüzeyiarasında yüksek bir elektrik alan oluşturulur. Voltaj kritik bir seviyeyeulaşınca, kapiler ucunda askıda duran damlacık yüzeyinde oluşan yük,yüzey gerilimini yenerek bir jet oluşumuna neden olur. Elektrikselolarak yüklü jet, yarılarak ya da esneme hareketleriyle incelerektoplama yüzeyinde dağınık olarak toplanır.Bu çalışmada, elektrospinleme yöntemiyle alumina borosilikatseramik nanoelyaf üretimi gerçekteştirilmiştir. Alumina borosilikatlar,yapısında birçok uygulama için ilgi çekici özelliklere sahip bileşenleriçerir ve şu ana kadar, farklı bileşimlerde yapılmış çalışmaları yaygınolarak bilimsel kaynaklarda bulunmaktadır.Elektrospinleme tekniği ile alumina borosilikat elyaf üretimi içingereken çözeltinin hazırlanmasında çöz-pel (sol-gel) yöntemikullanılmıştır. Hazırlanan çözeltinin viskozitesini ayarlayabilmek içinpolivinil alkol (PVA) katılmış ve ardından çözelti spinlenmiştir.Oluşan alumina borosilikat/PVA içerikli elyaflar yükseksıcaklarda sinterlendikten sonra alumina borosilikat elyaflar eldeedilmiştir. Taramalı elektron mikroskopu (SEM), X-ışını kırınımı (XRD),Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrumu (FT-IR), termogravimetrik vediferansiyel termal analiz (TG-DTA) teknikleri kulanılarak ürününözellikleri belirlenmiştir..
Özet (Çeviri)
Today, ceramic, polymer, and composite nanofibers are amongthe most charming materials for nanotechnology. Because of theirsmall characteristic dimension, high surface area, and microstructuralfeatures, they provide unique mechanical, optical, electronic, magnetic,and chemical properties for an extensive variety of materialsapplications.Electrospinning provides an effective way of the nanofiberproduction in a nanometer scale. This technique utilizes a high voltageDC to create a strong electric field and a certain charge density in aviscous solution contained in a pipette. As a result, fibers withdiameters ranging from the micrometer to nanometer are formed fromthis charged solution.This study deals with, the fabrication of alumina borosilicateceramic nanofibers using electrospinning technique. Aluminaborosilicates contain important components having intriguingcharacteristics for many applications and have been widely studiedwith different compositions.In this study, alumina borosilicate/PVA solution was preparedusing the conventional sol-gel method. Polyvinyl alcohol (PVA) wasadded into this solution to increase the viscosity for electrospinning.After the alumina borosilicate/PVA solution was electrospun into fibers,high temperature sintering was carried to obtain ceramic aluminaborosilicate fibers. The products were characterized by scanningelectron microscopy (SEM), X-ray diffractometry (XRD), Fouriertransform-infrared spectroscopy (FT-IR), andthermogravimetric/differential thermal analysis (TG-DTA) techniques.