Investigation of model updating techniques and their applications to aircraft structures
Model güncelleme teknikleri ve bu tekniklerin havacılık yapılarına uygulamaları
  1. Tez No: 180947
  2. Yazar: MUSTAFA TUĞRUL KOZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜVEN, DR. MUTLU CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modal Duyarlılık, Modal Örtüştürme, Model Güncelleme, Modelİndirgeme, Modal Veri Genişletme, Uçak Yapısal Dinamik Sonlu Eleman Modeli, Yapısal Dinamik, Modal Correlation, Modal Sensitivity, Mode Expansion, ModelReduction, Model Updating, Structural Dynamic Aircraft Finite Element Models, Structural Dynamics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Gerçek mühendislik yapılarının davranışlarını benzetebilmek için hazırlananmatematiksel modellerin ilk halleri çoğunlukla yapının davranışlarını gerçekçibiçimde yansıtmazlar. Gerçek yapının olası her koşul altında test edilmesi yerine,hazırlanan matematiksel modelleri ve bu modellerin çıktılarını kullanabilmek için,yapının davranışlarını mümkün olan en iyi şekilde yansıtan bir matematik modelegereksinim vardır. Bu tezde, matematiksel modeller üzerinde değişiklikler yaparakbu modellerin davranışlarını gerçek yapının davranışlarıyla örtüştürmeye çalışanmodel güncelleme yöntemleri incelenmiştir.Doğrudan ve dolaylı model güncelleme yöntemleri, sayısal olarak türetilentest verileri ve hazırlanan kodlar kullanılarak incelenmiştir. Doğrudan ve dolaylımodel güncelleme yöntemlerinin incelenmesi sonucunda, frekans tepkifonksiyonlarını ve modal duyarlılık değerlerini kullanan iki model güncellemeyönteminin havacılık yapılarının matematiksel modellerinin güncellenmesi için enuygun yöntemler olduğu sonucuna varılmıştır. Modal duyarlılık değerlerini kullananmodel güncelleme yöntemi için genel kullanıma yönelik bir yazılım geliştirilmiştir.Küçük ölçekli bir uçak modeline modal test uygulanmıştır. Bu testten elde edilenveriler, hazırlanan sonlu eleman modelinin modal duyarlılık değerlerini kullananmodel güncelleme yöntemiyle güncellenmesinde ve bu sayede yönteminuygunluğunun değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Gerçek bir uçağın modal titreşimtesti sonuçları kullanılarak, uçağın sonlu eleman modeli güncellenmiştir.Bu tez kapsamında ayrıca yeni bir hata yeri tespit tekniği ve modelgüncelleme yöntemi de geliştirilmiştir. Bu yöntemin sayısal olarak türetilen testverileri ile kullanıldığı model güncelleme çalışmaları sonucunda, yöntemin ölçülenverilerin eksik olması durumunda dahi model güncelleme işlevini yerine getirdiğisaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mathematical models that are built in order to simulate the behavior ofstructures, most often, tend to respond differently than the actual structures in theirinitial state. In order to use the mathematical models and their computationaloutputs instead of testing the real structure under every possible case, it ismandatory to have a mathematical model that reflects the characteristics of theactual structure in the best possible way. In this thesis, the so called modelupdating techniques used for updating the mathematical models in order to makethem respond in the way the actual structures do are investigated.Case studies using computationally generated test data are performed usingthe direct and indirect modal updating techniques with the software developed foreach method investigated. After investigating the direct and indirect modal updatingtechniques, two of them, one using frequency response functions and the otherusing modal sensitivities, are determined to be the most suitable ones for aircraftstructures. A generic software is developed for the technique using modalsensitivities. A modal test is carried out on a scaled aircraft model. The test data isused for updating of the finite element model of the scaled aircraft using the modalsensitivities and the usability of the method is thus evaluated. The finite elementmodel of a real aircraft using the modal test data is also updated using the modalsensitivities.A new error localization technique and a model updating routine are alsoproposed in this thesis. This modal updating routine is used with several casestudies using computationally generated test data and it is concluded that it iscapable of updating the mathematical models even with incomplete measured data.