Development of a safety-inspection methodology for river bridges
Akarsu köprülerinde emniyet tetkikleri için bir yöntem geliştirme
- Tez No: 180971
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akarsu köprüsü, Güvenlik, Denetim, Bakım, River Bridge, Safety, Inspection, Maintenance
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Akarsu köprüleri, taşkın sebepli oluşan olumsuz hidrolik koşullar, afetler, zeminsel veyapısal problemler ve beklenmedik dış faktörler sebebi ile zarar görebilir ve hattayıkılabilirler. Önemli ulaşım hatlarında olan köprülerde oluşan bozukluklar, birçok insanhayatının kaybına, trafikte aksamalara ve günlük hayattaki kullanımlarda eksikliklereneden olmaktadır. Mevcut yapılardaki güvenliği arttırmak için bu yapılar düzenli şekildedenetlenmeli ve olası problemler saptanıp, gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır.Denetleme sırasında incelenecek öğeler yapısal, zeminsel, hidrolik ve malzemeaçılarından olmak üzere gruplanmıştır. Periyodik denetlemenin gereklilikleri, bahsi geçenbu faktörler ele alınarak ve Türkiye'deki mevcut köprüler ve A.B.D'deki pratik örneklerkullanılarak incelenmiştir. Kontrol listesi grupları oluşturularak, bir algoritmaönerilmiştir. Bu algoritmada, olayların dereceli öncelikleri belirlenmektedir.Değerlendirme ve yorumlama, Ankara çevresinden seçilmiş akarsu köprülerinin yardımıile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
River bridges get damaged or even collapse because of various reasons, such asdevelopment of adverse hydraulic conditions during severe floods, disastrousearthquakes, deficiencies in structural and geotechnical design, material deficiencies, orother unexpected external factors. Failure of service at vital lifelines, bridges, can lead toloss of several lives and properties, traffic disruption, and/or deficiencies in daily usage.Existing structures should be monitored periodically for decision-making and necessaryprotective works should be implemented to increase the safety. Types of items to beinspected would be categorized as structural, geotechnical, hydraulic, and status ofmaterials. Requirement for periodic inspections and the ways of handling these activitiesare discussed within the framework of aforementioned aspects with special reference tothe current situation of river bridges in Turkey and current practices in USA. Analgorithm, composed of sets of checklists, is proposed. In such an algorithm, rank-basedprioritization of events is identified. The evaluation and interpretation are displayed withthe help of a few case studies, selected among several river bridges around Ankara.