New airports and their impact on mobility and air traffic: An analysis of Sabiha Gökçen international airport
Yeni havaalanlarının hava trafiği ve hareketlilik üzerine etkileri: Sabiha Gökçen uluslararası havaalanı
  1. Tez No: 180980
  2. Yazar: BURHAN İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELA BABALIK SUTCLİFFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Havaalanı Yatırımı, Havaalanı Yatırımlarının UlaşımEtkileri/Faydaları, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanıv, Airport Investment, Transportation Benefits/Impacts of AirportInvestment, Sabiha Gökçen International Airportiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Küreselleşme sürecinde, hava ulaşımı bölgesel gelişim ve ulusal ekonomide önemlibir rol oynamaktadır. Hava ulaşımında önemli bir talep artışı görülmektedir; ve buartışın yakın gelecekte de süreceği tahmin edilmektedir. Bu araştırma İstanbul'da2001 yılında hizmete açılan ve kentin ikinci havaalanı olan Sabiha GökçenUluslararası Havaalanı, bu havaalanının kentin hava ulaşımına etkileri, ve yakınçevresi ile ilişkisine odaklanmaktadır.Çalışmanın temel amacı, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı yatırımının ulaşımalanındaki faydalarının anlaşılmasıdır. Araştırmanın hedefi; Sabiha GökçenHavaalanı'nın İstanbul'a, özellikle Anadolu yakasına olan katkısını yolcu hareketleri,zamandan ve maliyetten tasarruf etme bağlamında anlamak, İstanbul'un çokluhavaalanı sistemi içerisinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nın mevcut vepotansiyel rolünü belirlemek ve mevcut talebi mekansal açıdan anlamak üzerekullanıcı profili analizinin yapılarak havaalanının kullanımını değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
In the process of globalization, air transportation plays an important role for thedevelopment of regional and national economy. There has been considerablyincreasing demand for air transportation and will continue in the foreseeable future.In this respect this research demonstrates a case study of Sabiha GökçenInternational Airport, the second and recently built airport of İstanbul, and its relationwith the region.The main aim of this study is to understand the initial transportation benefits of theSabiha Gökçen International Airport investment.The objectives of the research are tounderstand the contribution of Sabiha Gökçen International Airport to İstanbul andparticularly the Anatolian side, in terms of air travel mobility as well as savings incost and time, to identify the current and potential role of Sabiha GökçenInternational Airport in the multi-airport system of İstanbul and to assess the usage ofthe airport by analyzing the current customer profile in order to understand thespatial aspects of the current demand.