Numerical modeling of wind wave induced longshore sediment transport
Rüzgar dalgaları sonucu oluşan kıyı boyu katı madde taşınımının sayısal modellemesi
  1. Tez No: 180985
  2. Yazar: ILGAR ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DR. IŞIKHAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyıboyu katı madde taşınımı, Kıyı çizgisi değişimi, Tek çizgi teorisi, Sayısal modelleme, Dalga tahmini, Longshore sediment transport, Shoreline change, One-Line theory, Numericalmodeling, Wave hindcasting
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, boyut ve yerleri rasgele verilebilen kıyı duvarları, mahmuzlar, T-mahmuzlar,açık deniz dalgakıranları ve kumsal beslemeleri varlığında, rüzgar dalgaları sonucu oluşan kıyıboyu katı madde taşınımının neden olduğu kıyı çizgisi değişimlerini katı madde süreklilikdenklemini çözerek ve tek çizgi teorisini esas alarak belirleyen bir sayısal modelgeliştirilmiştir. Model, derin deniz dalga özelliklerini dalga kırılma bölgesine kadar taşımaktave sonuçta kıyı çizgisinde meydana gelen değişimleri, görsel olarak kullanışlı çıktılar halindevermektedir. Yıllık ortalama dalga özelliklerinin verilişinde, temsili dalga girdisi metodusunulmuştur. Geliştirilen modelin tutarlılığı, uygulamalı bir çalışmayla test edilmiş vemodelden elde edilen sonuçların saha ölçümleriyle nitel olarak uyum içinde olduğugörülmüştür. Bu çalışma kapsamında, uzun dönem yıllık dalga verilerinin modele çeşitlişekillerde girilmesi de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a numerical model is developed to determine shoreline changes due to windwave induced longshore sediment transport, by solving sediment continuity equation andtaking one line theory as a base, in existence of seawalls, groins, T-groins, offshorebreakwaters and beach nourishment projects, whose dimensions and locations may be givenarbitrarily. The model computes the transformation of deep water wave characteristics up tothe surf zone and eventually gives the result of shoreline changes with user-friendly visualoutputs. A method of representative wave input as annual average wave characteristics ispresented. Compatibility of the currently developed tool is tested by a case study and it isshown that the results, obtained from the model, are in good agreement qualitatively withfield measurements. In the scope of this study, input manner of long term annual wave datainto model in miscellaneous ways is also discussed.