Studies on selective adsorption of aqueous glucose or fructose on various cationic forms of zeolite Y
Glikoz ve fruktozun sulu çözeltilerinin zeolit Y'nin farklı katyonik formları üzerinde seçici olarak adsorplanmaları üzerine çalışmalar
- Tez No: 180986
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN KINCAL, PROF. DR. LEMİ TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Zeolitler, Adsorpsiyon, Separasyon, Glikoz, Fruktoz, Zeolites, Adsorption, Separation, Glucose, Fructose
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kalsiyum ve hidrojen formlarındaki Y tipi zeolitlerin % 12.5 (w/v) luk, % 20(w/v) lik, % 25 (w/v) lik, % 30 (w/v) luk, ve % 35 (w/v) lik glikoz ve fruktozun eşitağırlıktaki karışımları ile % 20 (w/v) glikoz - %30 (w/v) fruktoz, % 30 (w/v) glikoz -% 20 fruktoz, % 25 (w/v) glikoz - % 35 (w/v) fruktoz, % 35 (w/v) glikoz - % 25(w/v) fruktoz farklı ağırlıkta olan ve 24 saat önceden hazırlanıp deney sıcaklığındabekletilen karışımlarının adsorpsiyon hızları ve denge değerleri 50ºC'de kesiklisistemde araştırılmıştır.Glikoz adsorplanması, tüm zeolitlerde daha durağan bir dinamik gösteren fruktozadsorplanmasına gore hızlıdır. Tüm adsorplanma değerleri, 30. dakika sonrası küçükfarklar göstermişlerdir. Aynı şartlar altında ve aynı karışımlarla yapılan çalışmalar,kalsiyum-Y zeolitin, hidrojen-Y zeolit ile karşılaştırıldığında daha çok ayırmakapasıtesi olduğunu göstermektedirler. Bazı denemeler, karışımlara kalsiyum klorüreklenerek tekrarlanmışlardır. Glikoz adsorplanmasındaki küçük değişimlerinerağmen, fruktozun, yavaşlayan adsorplanması sonucunda daha iyi bir ayrım eldeedilmiştir. Alınan örnekler, HPLC yerine klasik metodlarla analiz edilmişlerdir.Sonuçlar, çeşitli modellere uygulanmaya çalışılmış, modellere yaklaşma değerleri ileincelenmişlerdir. Modeller, Cevap Yüzey Yöntemi ile incelenmiş, 30. dakika dengenoktalarında, modellere %88'e varan yaklaşım göstermişlerdir. Ayrıca zamanabağımlı olan ve deney başlarındaki bekleme zamanını da içine katan modeller de,uygulamalarda % 79.5'a varan yakınlık göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The equilibria of adsorption on calcium and hydrogen forms of zeolite Y byequimolar solutions of 12.5 %, 20%, 25%, 30% and 35% w/v of mixtures of glucose,G and fructose, F; also the non-equimolar mixtures of 20% w/v glucose - 30% w/vfructose, 30% w/v glucose - 20% w/v fructose, 25% w/v glucose-35% w/v fructose,and 35% w/v glucose-25% w/v fructose solutions, which were prepared 24 hours inadvance at the experimental temperature, have been studied batch wise at 50ºC.Glucose adsorption, in solutions that had adsorption differences, was fast on bothzeolites, on the contrary of slow adsorption of fructose with the stable dynamics.Both adsorptions had small amounts of adsorption changes after minute 30. Thetreatments made under the same conditions with the same mixtures showed Ca-Yzeolite had better separation capacity compared to H-Y zeolite.Some trials were repeated with CaCl2 added to the solutions. The slowed downaffection of fructose adsorption in spite of the small change of glucose adsorption ledto better separation. Samples were analyzed by classical methods, not HPLC.All the data were considered with various models and their convergence numberswere tested for their closeness to reality. The models were analyzed by responsesurface methodology and some of those models had correlation factors as high as88% at the equilibrium points at 30th minutes. Besides, time dependent models havebeen considering the lag times with a time dependent variable included all the data ofall treated solutions with correlation as high as 79.5%.