Integrated biomimetic scaffolds for soft tissue engineering
Yumuşak doku mühendisliğine yönelik bütünleşik biyomimetik taşıyıcı yapılar
- Tez No: 180989
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI, DOÇ. DR. KEZBAN ULUBAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Doku mühendisliği, biyomimetik, taşıyıcı yapı, kitosan, RGDS, büyüme faktörü, Tissue engineering, biomimetics, scaffold, chitosan, RGDS, growth factor
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Doku mühendisliği transplantasyon için kültür ortamında çoğaltılmışhücrelerden yeni doku ve organlar oluşturma potansiyeline sahiptir.Biyobozunur ve biyouyumlu taşıyıcı yapılar, kültür ortamındaçoğaltılmış hücrelerin yeni dokuya aktarılmasında hayati bir rolesahiptir. Bugüne kadar yumuşak doku mühendisliğine yönelik birçoktaşıyıcı yapı geliştirilmesine karşın doğal ekstraselüler matrisi (ECM)tamamıyla taklit edebilen bir taşıyıcı yapı elde edilememiştir.Bu çalışmada doku mühendisliği yöntemiyle doğal polimerlerdenbiyobozunur ve biyouyumlu taşıyıcı yapılar geliştirilmiş ve in vitrokoşullarda test edilmiştir. Kitosan, jelatin ve dermatan sülfattanoluşan taşıyıcı yapılar dondurup-kurutma yöntemiyle üretilmiştir.Hücre büyümesi ve sentezlenen ECM için yeterli, gözenekli bir yapıelde edebilmek için polimer çözeltileri değişik karıştırma hızları(500 rpm ve 2000 rpm) ile hazırlamış, değişik kalıplar (silindirik vepetri kabı) kullanılmış ve iki farklı sıcaklıkta dondurulmuştur (-20 ºCve -80 ºC). Değişik koşullarda hazırlanmış olan yapılar arasından500 rpm ile karıştırılanmış ve -80 ºC'de dondurulmuş olanlar (SCAF-1)ileriki çalışmalarda kullanılmak üzere seçilmiştir. Bu taşıyıcı yapılar0.512 MPa gerilme mukavemeti, 9.165 MPa gerilme modülüsü ve3.428 MPa sıkıştırma modülüsüne sahip olup lizozom içeren ortamda30 günde ağırlığının % 30'unu kaybetmekle birlikte fizikselbütünlüğünü korumuştur. Mekanik ve enzimatik bozunma testlerigeliştirilen yapının fiziksel anlamda doku mühendisliği uygulamalarınauygun olduğunu göstermiştir. Doğal dokuyu taklit edebilmek ve hücrebüyümesini artırmak amacıyla biyolojik aktif arjinin-glisin-aspartikasit-serin (RGDS) peptitleri ve pleteletlerden elde edilen büyümefaktörü-BB (PDGF-BB) seçilen taşıyıcı yapıya immobilize edilmiştir.Yapılara fibroblast hücreler ekilip, RGDS ve PDGF-BB'nin etkisinigörebilmek için inkübasyon serumsuz ve serumlu hücre kültürüortamında gerçekleştirilmiştir. Hücre çoğalmaları, floresan mikroskobuve taramalı elektron mikroskobu çalışmaları RGDS ve PDGF-BBbağlanan yapıların en yüksek hücre tutunması ve çoğalması ve doğruhücre morfolojisine sahip olduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlaragöre RGDS-PDGF immobilize edilmiş kitosan-jelatin-dermatan sülfattaşıyıcı yapıları yumuşak doku mühendisliği uygulamalarındakullanılabilme potansiyeline sahiptirler.
Özet (Çeviri)
sTissue engineering has the potential to create new tissue and organsfrom cultured cells for transplantation. Biodegradable andbiocompatible scaffolds play a vital role in the transfer of the culturedcells to a new tissue. Various scaffolds for soft tissue engineeringhave been developed, however there is not any structure totallymimicking the natural extracellular matrix (ECM), ready to use.In this study biodegradable and biocompatible scaffolds weredeveloped from natural polymers by tissue engineering approach andtested in vitro. Scaffolds (SCAF) were prepared with freeze drying andcomposed of chitosan, gelatin and dermatan sulfate. Polymersolutions were treated with different stirring rates (500 rpm and2000 rpm), freezing temperatures (-20 ºC and -80 ºC) and molding(cylindrical mold and petri dish) to achieve porous structure in orderto provide sufficient space for cell growth and extracellular matrixproduction. Among the prepared scaffolds at different conditions, thescaffolds prepared at 500 rpm and frozen at -80 ºC, (SCAF-1), waschosen for further studies. These scaffolds achieved 0.512 MPa tensilestrength, with 9.165 MPa tension modulus and 3.428 MPacompression modulus. Besides in lysozyme containing degradationmedium they conserved their integrity and lost about 30 % of theirinitial weight in 30 days period. Mechanical and enzymaticdegradation tests showed that scaffolds have physical integrity for thetissue engineering applications. To mimic the natural tissue andenhance cell growth, biologically active arginine-glycine - asparticacid - serine (RGDS) peptides and platelet derived growth factor-BB(PDGF-BB) were immobilized on the SCAF-1. Fibroblast cells wereseeded on the scaffolds containing RGDS, (SCAF-1-RGDS), and PDGF-BB, (SCAF-1-RGDS-PDGF), and incubated in media either free ofserum or containing serum. Scaffolds immobilized with RGDS andPDGF-BB had the highest attached cell number by the day 15.Florescence microscopy studies also indicated that RGDS and RGDS-PDGF modified scaffolds were more suitable than controls, (SCAF-1),for cell growth and proliferation. According to scanning electronmicroscopy (SEM) results, modified scaffolds demonstrated better cellmorphology and attachment of cells. Based on the obtained results, itcan be concluded that RGDS-PDGF immobilized chitosan-gelatin-dermatan sulfate systems have a great potential to be used as ascaffold for soft tissue engineering applications.