Estimating the neutral real interest rate for turkey by using an unobserved components model
Gözlenemeyen bileşenler modeli ile nötr reel faiz oranının türkiye için tahminlenmesi
  1. Tez No: 180996
  2. Yazar: FETHİ ÖĞÜNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BATMAZ, PROF. DR. HAYRİ KÖREZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalman filtresi, Rasgele yürüyüş modeli, Durum uzay modelleri, Üretim açığı, Reel faiz oranı açığı, Kalman filter, Random walk model, State space models, Output gap, Realinterest rate gap
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'deki tarihsel makroekonomik gelişmeleri anlayabilmek ve parapolitikasının Türkiye ekonomisi üzerindeki uyarıcı etkisini analiz etmede kullanılabilecekgözlemlere dayalı (ampirik) ölçümlerin elde edilmesi amacı ile çoklu gözlenemeyenbileşenler modelleri kullanılarak nötr reel faiz oranı ve üretim açığı birliktetahminlenmeye çalışılmıştır. Analizlerde gözlenemeyen değişkenlerin 1989-2005 yıllarıarasındaki tahminleri Türkiye ekonomisinin küçük-ölçekli bir makroekonomik modelineKalman filter tekniği uygulanarak elde edilmiştir. Bunun yanı sıra nötr reel faiz oranı ikiyaklaşımla modellenmiştir. Birinci yaklaşımda rasgele yürüyüş modeli kullanılırken;ikinci yaklaşımda nötr faiz oranını potansiyel üretimin büyüme oranı ile risk pirimininuzun dönemli seyrine ilişkilendiren daha yapısal bir modelden yararlanılmıştır.Geliştirilen modeller çeşitli başarım kıstasları ile karşılaştırıldığında yapısal modelininrasgele yürüyüş modeline göre üstünlüğü açıkça görülmektedir. Araştırma sonuçlarınadayanarak nötr reel faiz oranı tahminlerinin oldukça yüksek belirsizlik içermesi nedeni iledoğrudan politika yapma sürecinde kullanılmasının sakıncalı olabileceği, buna karşın parapolitikasının geçmişe yönelik bir değerlendirmesini yapmada yararlı olabileceğisöylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, neutral real interest rate gap and output gap are estimated jointly under twodifferent multivariate unobserved components models with the motivation to provideempirical measures that can be used to analyze the amount of stimulus that monetarypolicy is passing on to the economy, and to understand historical macroeconomicdevelopments. In the analyses, Kalman filter technique is applied to a small-scalemacroeconomic model of the Turkish economy to estimate the unobserved variables forthe period 1989-2005. In addition, two alternative specifications for neutral real interestrate are used in the analyses. The first model uses a random walk model for the neutralreal interest rate, whereas the second one employs more structural specification, whichspecifically links the neutral real rate with the trend growth rate and the long-term courseof the risk premium. Comparison of the models developed by using various performancecriteria clearly indicates the use of more structural specification against random walkspecification. Results suggest that though there is relatively high uncertainty surroundingthe neutral real interest rate estimates to use them directly in the policy-making process,estimates appear to be very useful for ex-post monetary policy evaluations.