Preparation of cross-linked tyrosinase aggregates
Çapraz bağlanmış tirosinaz çökeltilerinin hazırlanması
  1. Tez No: 181003
  2. Yazar: BURCU SELİN AYTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: cross-linked enzyme aggregate (CLEA), immobilization, tyrosinase, ammonium sulfate, glutaraldehyde
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı ham mantar (Agaricus bisporus) özütünden çaprazbağlanmış enzim çökeltisi (ÇBEÇ) hazırlamaktır. Fakat, ÇBEÇ üretimininoptimizasyonu saf tirosinaz kullanılarak yapılmıştır. Önemli parametreler; protein,amonyum sülfat ve glutaraldehit konsantrasyonları, ÇBEÇ parçacık büyüklüğü,çapraz bağlama sıcaklığı ve süresi olarak belirlenmiştir. Öte yandan, amonyum sülfatve glutaraldehitin eklenme sırası ÇBEÇ'in verimini etkilememiştir. Optimum ÇBEÇhazırlama koşulları % 60 doygunlukta amonyum sülfat, % 2 (v/v) glutaraldehit ve 3saat oda sıcaklığında çapraz bağlama reaksiyonudur. Kütle aktarım kısıtlamalarınıortadan kaldırmak amacıyla ÇBEÇ'lerin parçacık büyüklükleri mekanik karıştırmaile küçültülmelidir. Bu koşullar altında hem saf hem de ham tirosinazdan % 100 gerikazanım elde edilmiştir. Optimum sıcaklık ve katekolun oksitlenme aktivasyonenerjisi ÇBEÇ'ler için 34 oC ve 16.9 kkal/mol, serbest enzim için de 32 oC ve 12.5kcal/mol olarak belirlenmiştir. Ayrıca, ÇBEÇ'lerin ısıl dayanıklılıkları serbestenzime göre çok daha yüksektir. Ham mantar özütünden hazırlanan ÇBEÇ'ler 4oC'de sekiz aylık bir depolamadan sonra maksimum aktivitelerinin % 72'sinikorumuşlardır. Ayrıca, depolama sıcaklığını 4 oC'den oda sıcaklığına değiştirmekÇBEÇ'lerin dayanıklılığını azaltmamıştır.Kelimeler: çapraz bağlanmış enzim çökeltisi (ÇBEÇ), tutuklama, tirosinaz,amonyum sülfat, glutaraldehit
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to prepare cross-linked enzyme aggregate (CLEA)from crude mushroom (Agaricus bisporus) extract. However, the optimization ofCLEA production was performed by using pure tyrosinase. Important parameterswere determined as protein, ammonium sulfate and glutaraldehyde concentrations,CLEA particle size, and cross-linking temperature and period. On the other hand, theorder of ammonium sulfate and glutaraldehyde addition did not affect the yield ofCLEA. Optimum CLEA preparation conditions were 60 % ammonium sulfatesaturation, 2 % (v/v) glutaraldehyde, and 3 hour cross-linking reaction at roomtemperature. Particle size of the CLEAs should be reduced by mechanical stirring toeliminate mass transfer limitations. Under these circumstances, 100 % recovery wasobtained from both pure and crude tyrosinases. Optimum temperature and theactivation energy for catechol oxidation were determined as 34 oC and 16.9 kcal/molfor CLEAs, whereas, 32 oC and 12.5 kcal/mol for the free enzyme. Furthermore, thethermostability of CLEAs was significantly higher than the free enzyme. CLEAs,prepared from crude mushroom extract, retained 72 % of its maximum activity ineight months storage at 4 oC. Moreover, changing the storage temperature from 4 oCto room temperature did not decrease CLEAs stabilities.