İleri teknoloji elementlerinin (Ga-Ge-Se-Te) bazı kömür yataklarındaki konsantrasyonlarının araştırılması
Investigations on concentrations of some high technology elements (Ga-Ge-Se-Te) at some coal deposits in Turkey
  1. Tez No: 181018
  2. Yazar: ZEYNEP İPEK AŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÖNMEZ SAYILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatağan, Milas, kömür, ana ve eser elementler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziİLERİ TEKNOLOJİ ELEMENTLERİNİN (Ga-Ge-Se-Te ) BAZI KÖMÜRYATAKLARINDAKİ KONSANTRASYONLARININ ARAŞTIRILMASIZeynep İpek AŞARAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. İ. Sönmez SAYILIBu tez kapsamında Muğla ili civarında yeralan Yatağan sektörü Eskihisar, Bağyaka veTınaz linyit açık ocakları ve Milas Yeniköy İşletmesine bağlı İkizköy, Sekköy, Hüsamlaraçık ocakları ile Alatepe kapalı linyit ocaklarında yapılan saha gözlemleri ve ocaklardanderlenen oluk örnekleri üzerinde PEDXRF yöntemi kullanılarak ana ve eser elementanalizleri yapılmıştır. Elde edilen ve literatürden derlenen analizlere göre tüm analizlerarasında önemli farklılıklar gözükmemektedir. Ana element değerlerinden SiO2 ve Al2O3değerlerindeki artışlar, XRD çalışmalarında saptanan kuvars ve kil mineralleri varlığı ileve CaO değerleri ise kalsit minerallerinin varlığı ile açıklanabilir. Fakat Fe2O3 değerleri ilepirit değerleri arasında önemli bir bağlantı görülmemektedir. Tüm ocaklarda Ga ve Gedeğerlerinin dünya ortalama sınırları içinde seyrettiği görülmektedir. İncelenen vederlenen kuru bazda kömür analizlerinin eser element içerikleri, genellikle dünyaortalamaları içinde bulunurken sadece W-Mo-Ta ile Co, Ni ve U-Th değerleri bazendünya ortalamalarını üst sınırında yakalamakta ve onları geçmektedir.2006, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATIONS ON CONCENTRATIONS OF SOME HIGH TECHNOLOGYELEMENTS (Ga-Ge-Se-Te) AT SOME COAL DEPOSITS IN TURKEYZeynep İpek AŞARAnkara UniversityThe Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. İ. Sönmez SAYILIWithin the framework of this thesis, field observations and major and trace element analysesperformed using PEDXRF method have been realized on the samples taken from Eskihisar,Bağyaka and Tınaz open pit coal mines of Yatağan sector and İkizköy, Sekköy and Hüsamlaropen pit coal mines and Alatepe underground coal mine. There has not been determined anyobvious differences between these analyses and the analyses compiled from actual literature.A positive correlation has been found between SiO2 and Al2O3 contents of the samples andquartz and clay mineral ratios. A similar relationship is observed between CaO values andcalcite contents of samples. On the other hand, no correlation could be established betweenFe2O3 and pyrite contents. Ga nad Ge values of all analyses vary within the limits of worldcoal average contents. This is the case for all trace elements except W, Mo, Ta, Co, Ni, U andTh which have a little bit higher values compared with the world coal averages.2006, 63 pageKey Words : Yatağan, Milas, coal, major and trace elements, Ga, Ge