An investigation on compatibility properties of exterior finish coats for insulated walls in terms of water vapour permeability and modulus of elasticity
Yalıtımlı dış duvarlarda kullanılan cephe kaplamalarının su buharı geçirimlilik ve esneklik modülü açısından uyumlulukları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 181020
  2. Yazar: KERİME ÖRS
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AYŞE TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dı cephe kaplamaları, uyumluluk su buharı geçirimlili i, esneklik modülü, yalıtımlı dı duvarlar.vii, Finish coat, compatibility, water vapour permeability, modulus ofelasticity, insulated external walls.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalı mada günümüz dı cephe kaplamalarından bazıları ısı yalıtımlı dı duvarlarıolu turan di er yapı malzemeleriyle birlikte incelenmi , su buharı geçirimlilik veesneklik modülü de erleri açısından birbirleriyle uyumlulukları tartı ılmı tır.Sentetik, polimer ve çimento esaslı dı cephe kaplamalarının bazı temel fiziksel vemekanik özellikleri laboratuvar analizleriyle belirlenmi tir. Bunun yanında içten vedı tan yalıtımlı dı duvar kesitlerinde kullanılan katmanların da su buharıgeçirimlilik özellikleri çalı ılmı tır. Bu amaçla kaplama sistemini olu turan çimentoviesaslı alt katmanlar, astar ve boya katmanları ve duvar sistemini tamamlayan ısıyalıtım katmanlarının su buharı geçirimlilikleri incelenmi tir.Sonuçlar dı cephe kaplamalarının su buharı aktarımına kar ı yüksek dirence sahipolduklarını ve ancak ince katmanlar halinde uygulanmalarında yüksek geçirimlitabakalar olu turduklarını göstermi tir. Ancak astar ve boya uygulaması bukaplamaların su buharı geçirimliliklerini dü ürmü tür. Kesitte dı cephekaplamasının altında kullanılan çimento esaslı sıvalar ise orta geçirimlibulunmu tur. Isı yalıtım katmanının duvar kesitlerindeki su buharı akı ını yüksekderecede kesti i gözlenmi tir. Polistren ve mineral yün esaslı ısı yalıtım levhalarıkar ıla tırıldı ında orta geçirimli bir katman oldu u belirlenen ta yünününkullanılması önerilmi tir. Sonuç olarak, nefes alma özellikleri ve ısı dirençleridikkate alındı ında, polimer esaslı FC8ACB veya sentetik esaslı FC3SB ilekaplanmı , ta yünü levhalarla dı ardan yalıtılmı dı duvar kesitlerinin en uygunçözüm oldu u belirtilmi tir. Esneklik modülleri açısından bütün kaplamalarınyeterli dayanıma sahip oldukları ve sentetik esaslı FC2SB dı ındaki tümkaplamaların birbirleriyle ve duvar malzemesiyle uyumlu oldukları dü ünülmü tür.Son olarak, bu malzemelerin ısı ve nem dilatasyon özellikleleri gibi di eruyumluluk özelliklerinin de çalı ılması önerilmi tir. Su buharı geçirimlili inedirenç ve su geçirimlili i arasındaki ili ki de çalı ılması önerilen ba ka bir konudur.
Özet (Çeviri)
The compatibility properties of some contemporary finish coats together with theircomplementary layers used in insulated exterior walls were examined in terms ofwater vapour permeability and modulus of elasticity.Basic physical and mechanical properties of some synthetic-, cement- and polymer-based external finish coats were analyzed in laboratory. Some additional samples,complementing the wall section, were also examined for their water vapourpermeability.Results showed that the finish coats were high vapour permeable although they hadhigh resistance to water vapour permeation, which was achieved by theirivapplication in thin layers. Cement-based undercoats were found to be mediumpermeable. The application of primer and/or paint was found to decrease thepermeability of finish coats in different ranges. Thermal insulation layer was foundto interrupt water vapour flow considerably. Among polystyrene- and mineral-wool-based thermal insulation boards, rockwool was recommended as the insulationlayer due to its medium vapour permeability. In conclusion, walls insulatedexternally with rockwool boards and plastered with polymer-based finish coat,FC8ACB or synthetic-based finish coat FC3SB were found to be the most propercombination in terms of breathing and thermal resistance capabilities. All finishcoats seemed to have sufficient strength and except the synthetic-based finish coat,FC2SB, they seemed to be compatible with each other and with the masonry interms of their Emod values. Further studies were recommended on some othercompatibility properties of finishing systems, such as thermal and moisturedilatation properties, and on the relation between the resistance to water vapourpermeation and water permeability.