Semi-distributed hydrologic modeling studies in yuvacik basin
Yuvacık havzasında yarı-dağılımlı hidrolojik modelleme çalışmaları
- Tez No: 181021
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL ŞORMAN, YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: HEC-HMS, HEC-GeoHMS, hidrolojik modelleme, MM5, karmodellemesi, HEC-HMS, HEC-GeoHMS, hydrologic modeling, MM5, snowmodeling
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, uygulama havzası olarak Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğusundayer alan Yuvacık Havzası seçilmiş ve havza için hidrolojik modelleme çalışmalarıgerçekleştirilmiştir. Havza Kirazdere, Kazandere ve Serindere gibi üç alt havzayabölünmüş ve her bir alt havza kendi parametreleriyle modellenmiştir. Havzasınırlarının ve nehir hatlarının belirlenmesinde HEC-GeoHMS yazılımıkullanılmış ve hidrolojik modelleme çalışmalarında da Nisan 2006'da yenisürümü çıkan HEC-HMS yazılımı kullanılmıştır.Modelleme çalışmaları dört ana kısımdan oluşmaktadır: olay-temelli saatlikbenzetimler, kar dönemi günlük benzetimler (simülasyonlar), sayısal hava tahminverilerini kullanarak günlük akış tahminleri ve yağış-şiddet-tekerrür eğrilerininkullanımıyla akış senaryolarının oluşturulması.Modelleme çalışmalarının sonucunda, her bir alt havzanın sızma ve taban suyuparametreleri saatlik ve günlük benzetimler ile kalibre edilmiştir. Saatlikparametreler ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde; günlük parametreler isesonbaharın sonu, kış ve ilkbahar başı gibi kar yağışı ve kar erimesinin gözlendiğidönemlerde akımın belirlenmesinde kullanılabilir. Modelde MM5 verisinin (yağışve sıcaklık) girdi olarak kullanılmasıyla elde edilen tahmini akımlarla gözlenenakım değerleri karşılaştırılmıştır. Tahmini akımlarla gözlenen akımlar arasındakiuyum ümit vericidir. Bu nedenle, model gerçek zamanlı akım tahminçalışmalarında kullanılabilir. Son olarak, değişik dönüş aralıklarına ve olasımaksimum yağışa karşılık gelen akımlar, HEC-HMS programının ?frequencystorm? metodunda yağış-şiddet-tekerrür verileri girdi olarak kullanılarakbulunmuştur. Bu akımlar taşkın kontrolünde ve taşkın zararı tahminlerindekullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, Yuvacık Basin, which is located in southeastern part of MarmaraRegion of Türkiye, is selected as the application basin and hydrologic modelingstudies are performed for the basin. Basin is divided into three subbasins such as:Kirazdere, Kazandere, and Serindere and each subbasin is modeled with its ownparameters. In subbasin and stream network delineation HEC-GeoHMS softwareis used and for the hydrologic modeling studies the new version of HEC-HMShydrologic modeling software released in April 2006 is used.Modeling studies consist of four items: event-based hourly simulations, snowperiod daily simulations, daily runoff forecast using numerical weather predictiondata, and runoff scenarios using intensity-duration-frequency curves.As a result of modeling studies, infiltration loss and baseflow parameters of eachsubbasin are calibrated with both hourly and daily simulations. Hourly parametersare used in spring, summer and fall seasons; daily parameters are used in late fall,winter and early spring (snowfall and snowmelt period) to predict runoff.Observed runoffs are compared with the forecasted runoffs that are obtained usingMM5 grid data (precipitation and temperature) in the model. Goodness-of-fitbetween forecasted and observed runoffs is promising. Hence, the model can beused in real time runoff forecast studies. At last, runoffs that correspond todifferent return periods and probable maximum precipitation are predicted usingintensity-duration-frequency data as input and frequency storm method of HEC-HMS. These runoffs can be used for flood control and flood damage estimationstudies.