Evaluating quality in mass-housing projects via six sigma: The case of Odtükent
Toplu konut projelerinde kalitenin altı sigma ile değerlendirilmesi: Odtükent örneği
  1. Tez No: 181025
  2. Yazar: FATİME FERYAL ÇELİKNALÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, inşaat sektöründe kalite, konut kalitesi, Altı Sigma kaliteyönetim sistemi, CONQUAS kalite değerlendirme sistemi, Quality, quality in construction industry, housing quality, Six Sigmaquality management system, CONQUAS quality assessment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kalite ve kalite yönetimi can ve mal kayıplarına bağlı olarak inşaat sektöründe deönem kazandı. Yüksek kalitede binalar için, inşaat sırasında yapılan hatalarazaltılmalıdır. Bu yüzden, inşaat projelerinde düşük kaliteye neden olan hataları;işçilik, bileşenlerin tasarımı ve uygun ve yüksek kalitede malzeme kullanımı gibikalite göstergelerini ölçmek için temel mimari, yapısal ve yapıma ait standartlarbelirlenmesi önemlidir.Hem tasarım hem de inşaat aşamasında iyi bir seviye eldeetmek için sistematik bir yaklaşım gerekmektedir. CONQUAS kalite değerlendirmesistemi ve Altı Sigma kalite yönetim sistemi bu sistematik yaklaşımı sağlayabileceksistemlerden ikisidir.Bu araştırmanın amacı ?toplu konut projelerindeki düşük kalite seviyesi?ne dikkatçekmektir. Bunun için, Türkiye'deki ODTÜKENT lojmanlarındaki üç konutuninşaat kalite seviyeleri Altı Sigma ve CONQUAS kalite değerlendirme sisteminikullanarak değerlendirilmiştir. CONQUAS standartların belirlenmesi içinkullanılırken, Altı Sigma verilerin analizinde kullanılmıştır.Müteahhit, kontrolör veev sahipleriyle yapılan söyleşi ve görsel incelemelerin değerlendirilmesinden sonrahatalar ve sebepleri ortaya konmuştur. Buna göre, ODTÜKENT lojmanlarındakikalite düşüklüğünün nedeni ilk olarak işçilik hatası, sonra uygun olmayan yadadüşük kaliteli malzeme kullanımı ve son olarak detayların tasarımdaki hatalardır.İncelenen binaların yapım tarihleri farklı olmasına rağmen önceki hatalardan dersalınmadığı ve aynı hataların tekrarlandığı görülmektedir. Bu da Altı Sigma gibi geribildirim ve inşaat projesinde kalite seviyesinin, müteahhidin kalite ilerlemeçabalarının değerlendirilmesini sağlayan ve zamanla gerçekleşen ilerlemeyi ölçenbir sistemin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Quality and quality management have gained importance in the construction industryalso due to losses of life and property. For high-quality buildings, the amount ofdefects during the construction works must be reduced. Thus, it is important todetermine the defects which lead to low quality in the construction projects; andarchitectural, structural and constructional standards to measure some indicators ofquality like workmanship, design of components and usage of correct and high-quality materials. Therefore a systematic approach is required to achieve goodstandards both in design and construction. CONQUAS quality assessment systemand Six Sigma quality management system are systems that could provide thissystematic approach.The objective of this research is to evaluate the quality in mass-housing projects viaSix Sigma. Thus, level of construction quality of the three houses in ODTÜKENThousing units in Turkey were assessed through Six Sigma with the contribution ofCONQUAS quality assessment system. CONQUAS was used for determination ofstandards, whilst Six Sigma was used for data analysis. After the evaluation ofinterviews with contractor, site-supervisor, occupants and visual observations,defects and their reasons were determined. Reasons of poor quality in ODTÜKENThousing units were listed as firstly poor workmanship, then improper or of poor-quality material usage and lastly problems in design of detailing.Despite different construction dates of units studied, the results show that nothingwas learned from the previous mistakes and same defects were repeated. Thisshows the importance of a system providing feedback and evaluation of qualitylevel of a construction project and quality improvement efforts of the contractor, andmeasuring the progress over time like Six Sigma.