Thrust vector control by secondary injection
İkincil akış ile itki vektör kontrolü
- Tez No: 181026
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK, DR. TUĞRUL TINAZTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Roket lüleleri, itki vektör kontrolü, ticari HAD programları, FLUENT, Rocket nozzles, thrust vector control, commercial CFD packages, FLUENT
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İkincil Akış ile İtki Vektör Kontrolü (İAİVK) üzerine parametrik bir çalışma sayısalolarak bir ticari Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) çözücüsü olan FLUENT®programıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım birtest lülesi içindeki üç boyutlu akış alanının benzetişimini içermektedir; böylelikle hemticari çözücü doğrulanmış hem de daha önemli olarak sayısal çözüm ağı ve çözücü ilebağlantılı olan çözüm ağı büyüklüğü, türbülans modelleri (iki farklı duvaryaklaşımıyla beraber) ve çözücü tipi gibi parametreler test edilmiştir. Bu kısmınsonunda, parçalı çözücüyle beraber Realizable k-ε (Rke) türbülans modeli(yoğunlaştırılmış duvar yaklaşımını içererek) yeterince hassas bir şekilde bu tip üçboyutlu karmaşık akış problemlerini çözmek için uygun olduğu değerlendirilmiştir.İkinci kısımda ise konik ıraksama kısmına sahip tipik bir roket lülesinde püskürtmedebisi, püskürtme yeri üzerine sabit püskürtme açısıyla parametrik çalışmayapılmıştır. Test matrisi oluşturulmuş ve birçok benzetişim yapılarak İAİVKsisteminin performansı değerlendirilmiştir. Sonuçlar küçük ıraksama açısına sahiplüleler için uzak püskürtmelerin (lüle boğazından 2.5-3.5 lüle çapı uzaklıktakipüskürtme yerleri için) belli bir püskürtme debisi aralığında daha verimli olduğunu,boğaza yakın yerlerden yapılan püskürtmelerin, ise şok dalgalarının karşı duvaraçarpıp düşük verimliliğe sebep olmasını engellemek için lüle eksenine doğru dahafazla yöneltilmelerinin gerekliliğini (daha yüksek püskürtme açıları) göstermiştir. Çokgerideki püskürtmeler lüle düzleminde ters akışlara yol açıp verim kaybına yolaçabilir.
Özet (Çeviri)
A parametric study on Secondary Injection Thrust Vector Control (SITVC) has beenaccomplished numerically with the help of a commercial Computational FluidDynamics (CFD) code called FLUENT®. This study consists of two parts; the firstpart includes the simulation of three dimensional flowfield inside a test case nozzlefor the selection of parameters associated with both computational grid and the CFDsolver such as mesh size, turbulence model accompanied with two different walltreatment approaches, and solver type. This part revealed that simulation of internalflowfield by a segregated solver with Realizable k-ε (Rke) turbulence modelaccompanied by enhanced wall treatment approach is accurate enough to resolve thiskind of complex three dimensional fluid flow problems. In the second part a typicalrocket nozzle with conical diverging section is picked for the parametric study oninjection mass flow rate, injection location and injection angle. A test matrix isconstructed; several numerical simulations are run to yield the assessment ofperformance of SITVC system. The results stated that for a nozzle with a smalldivergence angle, downstream injections with distances of 2.5-3.5 throat diametersfrom the nozzle throat lead to higher efficiencies over a certain range of total pressureratios, i.e., mass flow rate ratios, upstream injections should be aligned more to thenozzle axis, i.e., higher injection angles, to prevent reflection of shock waves from theopposite wall and thus low efficiencies. Injection locations that are too muchdownstream may result reversed flows on nozzle exit.