Recognition of human face expressions
İnsan yüz ifadelerinin tanınması
  1. Tez No: 181036
  2. Yazar: EMRAH ENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüz fadelerinin Tanınması, Yüz Nitelerinin Ayrıştırılması, Ana Bileşen Analizi, Ten Bölütlemesi, Elipse Oturtma, Yüz Nitelerinin zlenmesi, Gabor Filtreleri, Facial Expression Recognition, Facial Feature Extraction, PrincipalComponent Analysis, Skin Segmentation, Ellipse Fitting, Facial Feature Tracking, Gabor Filters
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada tam otomatik ve ölçeklendirmeden bağımsız bir nite çıkarıcıönerilmektedir. Yüzün konumu ve boyutları ten bölütlemesi ve elipse oturtma ileçıkarılmaktadır. Ayrıştırılan yüz bölgesi daha önceden tanımlı bir boyutagetirilmekte, alt ve üst yüz şablonları kullanılarak yüz niteleri ayrıştırılmaktadır.Şablon lokalizasyonu ve şablon parametrelerinin hesaplanması işlemleri ana bileşenanalizi yöntemi ile yapılır. Nötr ifadeli resim ve analiz edilen resimler arasında yüznitelerinin konumlarının değişimi resmin ifadeye göre sınıflandırılmasındakullanılır. Değişik sınıflandırıcıların performansları değerlendirilmiştir. Önerilennite ayrıştırıcının performansı örnek video dizileri üzerinde de test edilmiştir. Yüzniteleri ilk film karesinde ayrıştırılmış ve KLT izleyici ile bu ayrıştırılan nitelerizlenmiştir. Kaybolan niteler yüz geometrisi kuralları kullanılarak belirlenmiş venite ayrıştırıcı yardımıyla tekrar konumlandırılmıştır. Nite temelli tekniğe alternatifolarak yüzü parçalara ayırmadan analiz eden bir bütünsel teknik gerçeklenmiştir.Yüz resimleri değişik ölçek ve yönlendirmelere ayarlanmış Gabor filtrelercefiltrelenmiştir. Filtrelenmiş resimler Gabor jetleri oluşturmak üzere birleştirilmiştir.Gabor jet boyutları ana bileşen analizi yöntemi kullanılarak azaltılmıştır. Boyutudüşürülen Gabor jetleri üzerinde farklı sınıflandırıcıların performanslarıkarşılaştırılmıştır. Nite tabanlı ve bütünsel sınıflandırıcıların performansları JAFFEve AF yüz ifadesi veri tabanları kullanılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study a fully automatic and scale invariant feature extractor which does notrequire manual initialization or special equipment is proposed. Face location andsize is extracted using skin segmentation and ellipse fitting. Extracted face region isscaled to a predefined size, later upper and lower facial templates are used forfeature extraction. Template localization and template parameter calculations arecarried out using Principal Component Analysis. Changes in facial featurecoordinates between analyzed image and neutral expression image are used forexpression classification. Performances of different classifiers are evaluated.Performance of proposed feature extractor is also tested on sample video sequences.Facial features are extracted in the first frame and KLT tracker is used for trackingthe extracted features. Lost features are detected using face geometry rules and theyare relocated using feature extractor. As an alternative to feature based technique anavailable holistic method which analyses face without partitioning is implemented.Face images are filtered using Gabor filters tuned to different scales andorientations. Filtered images are combined to form Gabor jets. Dimensionality ofGabor jets is decreased using Principal Component Analysis. Performances ofdifferent classifiers on low dimensional Gabor jets are compared. Feature based andholistic classifier performances are compared using JAFFE and AF facialexpression databases.