Effect of polymer additives on the physical properties of bitumen based composites
Polimer katkı maddelerinin bitüm bazlı kompozitlerin fiziksel özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 181035
  2. Yazar: MEHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitüm, bitüm bazlı kompozit, fibrillasyon, ısıl iletkenlik, karıştırma, Bitumen, bituminous composites, fibrillation, mixing, thermal conductivity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZPOLİMER KATKI MADDELERİNİN BİTÜM BAZLI KOMPOZİTLERİNFİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİDoğan, MehmetYüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi BölümüTez Danışmanı: Prof. Dr. Erdal BayramlıAğustos 2006, 62 SayfaPolimer modifiye bitüm, mekanik karıştırma veya kimyasal reaksiyon kullanılarakpolimerin bitüm ile karıştırılması ile elde edilen bir bağlayıcıdır. Bitümün kimyasalyapısı, polimerin ve dolgu maddesinin cinsi, bitüm ile polimerin uyumluluğu, bitüm,polimer ve dolgu maddesi miktarı, dolgu maddesinin parçacık boyutu ve işlemkoşulları gibi birçok faktör polimer modifiye bitüm bazlı kompozitlerin özelliklerinietkiler.Bu çalışmanın temel amacı, polimer tipinin ve konsantrasyonun bitüm bazlıkompozitlerin.mekanik, termal özelliklerine ve morfolojisine olan etkilerinibelirlemektir. Ayrıca, işlem sıcaklığının bitümlü kompozitlerin mekanik ve ısıliletkenlik özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi de amaçlanmıştır.Bitüm bazlı kompozitler Brabender Plastic Coder, PLV 151 kullanılarakhazırlanmıştır. Karıştırma işlemi iki farklı sıcaklıkta (150 ºC, 180 ºC) 60 tur/dakika'da20 dakika boyunca yapılmıştır.Polimer cinsinin ve polimer konsantrasyonun bitüm bazlı kompositlerin üzerine etkisinianlamak için üç farklı cins polimer ve dört farklı polimer konsantrasyonukullanılmıştır. Polimer olarak alçak yoğunluklu polietilen (AYPE), stiren-bütadiyen-stiren kopolimer (SBS) ve etilen-vinil-asetat (EVA) seçilmiştir. Bileşimler polimerhacmi bitüm hacminin %5, %10, %20 ve %50'si olarak ayarlanmıştır.Test sonuçlarına göre, polimer eklenmesi bitüm bazlı kompozitlerin mekaniközelliklerini artırmış, erime akış indisi ve ısıl iletkenlik değerlerini düşürmüştür.Morfolojik analiz sonuçları AYPE ve EVA içeren kompozitlerde polimer hacmi bitümhacminin %20' sine ulaştığında kopma yüzeylerinde fibrilasyon meydana geldiğinigöstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECT OF POLYMER ADDITIVES ON THE PHYSICAL PROPERTIES OFBITUMEN BASED COMPOSITESDoğan, MehmetM.S., Department of Polymer Science and TechnologySupervisor: Prof. Dr. Erdal BayramlıAugust 2006, 62 PagesPolymer modified bitumen is a binder obtained by the incorporation of various types ofpolymers in bitumen using mechanical mixing or chemical reactions. There are severalfactors affecting the properties of polymer modified bituminous composites such as;chemical composition of bitumen, kind of polymer and filler, compatibility of bitumenand polymer, amount of bitumen, polymer and filler, particle size of filler and processconditions.The main objective of this study is to determine the effects of polymer type andconcentration on mechanical, thermal, properties and morphologies of bitumen basedcomposites. It was also aimed to determine the effect of process temperature onmechanical and thermal properties of bituminous composites.Bituminous composites were prepared by using Brabender Plastic Coder, PLV 151.Mixing was made at two different temperatures (150 ºC and 180 ºC) at 60 rpm for 20minutes.Three different kinds of polymer and four different polymer concentrations were usedto understand the effect of polymer type and polymer concentration on bituminouscomposites properties. Low density polyethylene (LDPE), styrene-butadiene-styrenecopolymer (SBS) and ethylene-vinyl-acetate (EVA) were chosen as polymer. Thecompositions were adjusted as the polymer volumes were equal to 5%, 10%, 20% and50% of bitumen volume.According to the test results, addition of polymer increases the mechanical properties,reduces the melt flow index and thermal conductivity values of bituminous composites.Morphological analysis results show that, fibrillation occurs at tensile fracturedsurfaces of composites which contain LDPE and EVA when the polymer concentrationreaches 20% of bitumen volume.