Bayramiç (Çanakkale) ve çevresindeki altın zenginleşmelerinin araştırılması
Investigation of gold enrichments in Bayramiç (Çanakkale) and its surroundings
  1. Tez No: 181044
  2. Yazar: ALAADDİN VURAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN AYDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biga Yarımadası, Çanakkale, Bayramiç, Jeoloji, Maden Jeolojisi, Jeokimya, Altın, Epitermal Altın Yatakları, Uzaktan Algılamai, Biga Peninsula, Çanakkale, Bayramiç Geology, Mining Geology, Geochemistry, Gold, Epithermal Gold Deposits, Remote sensingii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
ÖZETDoktora TeziBAYRAMİÇ (ÇANAKKALE) VE ÇEVRESİNDEKİ ALTIN ZENGİNLEŞMELERİNİNARAŞTIRILMASIAlaaddin VURALAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Doğan AYDALTez çalışması ile Bayramiç ve çevresindeki altın zenginleşmeleri araştırılmıştır. Tez sahası Alakeçi-KısacıkSahası ve Kuşçayırı-Kartaldağı Sahası olmak üzere iki ana başlık altında incelenmiştir. Alakeçi-Kısacıksahasının temelinde Sakarya Zonu'na ait Kazdağ grubu kayaçları, Ayvacık-Karabiga Zonu'na ait ofiyolitikmelanj ve bu iki zon arasındaki milonitik zona ait milonitik gnays ve metaserpantinitler, Kuşçayırı-Kartaldağı sahası temelinde ise Ezine Zonu mikaşistleri ve ofiyolitik kayaçlar bulunmaktadır. Tersiyeröncesi bu birimler, Tersiyer ve sonrası yaşlı Plütonik kayaçlar tarafından kesilmekte, volkanik vesedimanter kayaçlar tarafından örtülmektedir.Bayramiç ve çevresindeki altın zenginleşmeleri; Alakeçi-Kısacık sahasında listvenitlerde ve altere volkanikkayaçlar içinde, Kuşçayırı-Kartaldağı sahasında ise çoğunlukla altere volkanik kayaçlar içindegörülmüştür.Altın zenginleşmelerinin oluşum koşullarının, cevherleşme tiplerinin, kökenlerinin araştırılmasına yönelikolarak mineraloji-petrografi, alterasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş, sahadaki kayaçlara ait ana oksit, izelement ve nadir toprak element (NTE) analizleri yapılmış, sıvı kapanım ve kükürt izotop çalışmalarıgerçekleştirilmiştir. Sahadaki alterasyon-tektonizma-cevherleşme ilişkilerinin irdelenmesi amacıyla uzaktanalgılama teknikleri kullanılmıştır.Yapılan incelemeler sonucunda; bazaltlar dışındaki magmatik kayaçların kalkalkali bir eğilim gösterensubalkali bileşime sahip olduğu, iz ve nadir toprak element içeriklerine göre adayayı ve çarpışma ilişkilimagma olup, kalın kıtasal kabuktan geçerken kirlenmiş ve hibrid bir karakter kazanmış olan litosferikmanto kaynaklı magmadan türediği ve cevherleşmelerin sahadaki bu magmatik kayaçlarla ilişkili olduğutespit edilmiştir.Altın zenginleşmelerinin oluşum sıcaklıklarının 190oC-290oC arasında değiştiği, tuzluluğun % 0-7 NaCleşdeğerinde olduğu, kükürt izotop değerlerinin çoğunlukla sıfıra yakın olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıylasahadaki altın zenginleşmelerinin epitermal tip zenginleşmeler olduğu tespit edilmiştir. Kuşçayırı-Kartaldağı Sahası'ndaki altın zenginleşmelerinde 300oC-370oC arasında değişen oluşum sıcaklıklarında ve% 27.33-31.19 NaCl eşdeğeri tuzlulukta ikinci bir yoğunlaşma görülmüş, bu yoğunlaşmanın Kuşçayırı-Kartaldağı Sahası'ndaki altın zenginleşmelerinde epitermal tip altın zenginleşmelerine, derin damar tipaltın zenginleşmelerinin de eşlik etmesinden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Uzaktan algılamaçalışmalarında Bayramiç ve çevresindeki altın zenginleşmelerinde, alterasyon-tektonizma vecevherleşmelerin birbirleri ile ilişkili olduğu, özellikle yeni bir uzaktan algılama tekniği olan Crostatekniğinin maden jeolojisi çalışmalarında alterasyon alanlarının tespitinde kullanılabileceği sonucunavarılmıştır.2006, 266 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisINVESTIGATION OF GOLD ENRICHMENTSIN BAYRAMİÇ (ÇANAKKALE) AND ITS SURROUNDINGSAlaaddin VURALAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Prof.Dr. Doğan AYDALIn this study, the gold mineralization in Bayramiç and surrounding area has been investigated.The thesisarea has been conducted under two areas namely Alakeçi-Kısacık and Kuşçayırı-Kartaldağ areas. In theAlakeçi-Kısacık area the basement rocks are represented by Kazdağ Group metamorphic rocks of Sakaryazone, ophiolitic melanges of Ayvacık-Karabiga zone and between these two zones the mylonitic gneiss andmetaserpentinites, In the Kuşçayırı-Kartaldağı area, the mikaschists and ophiolitic rocks of the Ezine zoneare the basement rock units.The pre-Tertiary these units are cut by Tertiary and post-Tertiary plutonic rocksand covered by volcanic sedimentary rocks.The gold mineralizations in the Bayramiç and surrounding areas are observed within listvenites and alteredvolcanic rocks Alakeçi-Kısacık, however in Kuşçayırı-Kartaldağ areas, observed mostly in altered volcanicrocks.For the conditions of occurrence of gold mineralization, ore types and their origins ,the mineralogy-petrographical and alteration studies have been carried out.The major oxide, trace element and rare earthelement (REE) analyses and fluid inclusion and S isotope studies have been conducted. The RemoteSensing İmage techniques were used to evaluate the alteration-tectonism-mineralization relationships.As a result of the studies, it has been detected that; except the basaltic rocks the magmatic rocks havesubalkaline composition showing a calcalkaline tendency, a magma related to island arc and collision basedon trace and rare earth element contents.This magma during passing through continental crust wascontaminated and gained a hybride character as the lithospheric mantle originated magma which themineralizations have been related to these magmatic rocks.İt has been deduced that the occurence temperatures of gold mineralizations change between 190 oC and290oC, salinity 0-7 % NaCl and S isotope values are mostly near zero. Consequently, the gold occurrencesin the area are epithermal type mineralizations. In the Kuşçayırı-Kartaldağ area the occurencestemperatures are also 300oC-370oC and the salinity is 27.33-31.19 % NaCl values thought to be due tocontemporaneous deep vein type gold mineralizations. It has been concluded that, based on the remotesensing studies on gold mineralization in Bayramiç and surrounding areas the alteration-tectonism-mineralization are related to each other, especially, the Crosta tecniques as the new remote sensing imagemethod, could be used in mining geology studies for detection of alteration areas.2006, 266 page