Cracked semi-infinite cylinder and finite cylinder problems
Çatlak içeren yarı sonsuz silindir ve sonlu silindir problemleri
- Tez No: 181045
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RUŞEN GEÇİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksenel simetri, Sonlu uzunlukta silindir, Disk şeklinde çatlak, Rijit enklozyon, Gerilme şiddeti katsayısı, Axisymmetric, Finite cylinder, Penny-shaped crack, Rigid inclusion, Stress intensity factor
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışma, çatlak içeren yarı sonsuz silindir ve sonlu uzunlukta silindirproblemlerini incelemektedir. Silindir malzemesi lineer elastik ve izotroptur.Silindirin bir ucu sabit mesnetlenmiş olup diğer ucu eksenel çekme yüküetkisindedir. Problemin çözümü, z = 0 düzleminde disk şeklinde bir rijit enklozyonve z = ± L düzlemlerinde disk şeklinde çatlaklar bulunan sonsuz silindirprobleminin çözümünden elde edilmektedir. Bu problemin genel ifadeleri, Navierdenklemlerinin Fourier ve Hankel dönüşümleri kullanılarak çözülmesinden eldeedilmektedir. Enklozyon yarıçapı silindir yarıçapına ulaştığında silindirin z = 0düzlemindeki ucu sabitlenmiş olur. Çatlak yarıçapı silindir yarıçapına ulaştığındaise silindir z = ± L düzlemlerinde kopar ve burada oluşan uçlar düzgün yayılıçekme yükü etkisinde kalır. Problemin formülasyonu üç tekil integral denklemedönüştürülür. Bu üç tekil integral denklem Gauss-Lobatto ve Gauss-Jacobiintegrasyon formülleri kullanılarak bir lineer cebrik denklem takımına çevrilir vesayısal olarak çözülür.
Özet (Çeviri)
This work considers a cracked semi-infinite cylinder and a finite cylinder. Materialof the cylinder is linearly elastic and isotropic. One end of the cylinder is bondedto a fixed support while the other end is subject to axial tension. Solution for thisproblem can be obtained from the solution for an infinite cylinder having a penny-shaped rigid inclusion at z = 0 and two penny-shaped cracks at z = ± L. Generalexpressions for this problem are obtained by solving Navier equations usingFourier and Hankel transforms. When the radius of the inclusion approaches theradius of the cylinder, the end at z = 0 becomes fixed and when the radius of thecracks approaches the radius of the cylinder, the ends at z = ± L become cut andsubject to uniformly distributed tensile load. Formulation of the problem isreduced to a system of three singular integral equations. By using Gauss-Lobattoand Gauss-Jacobi integration formulas, these three singular integral equations areconverted to a system of linear algebraic equations which is solved numerically.