Powder metallurgy of high density W-Ni-Cu alloys
Yüksek yoğunluklu W-Ni-Cu alaşımlarının toz metalurjisi
  1. Tez No: 181080
  2. Yazar: NECMETTİN KAAN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BOR, PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: W-Ni-Cu alaşımları, Toz Metalurjisi, Sıvı Faz Sinterlemesi, Göreceli Yoğunluk, rileşme, W-Ni-Cu alloys, Powder Metallurgy, Liquid Phase Sintering, RelativeDensity, Coarsening
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada karıştırma yöntemi, sıkıştırma basıncı, başlangıç toz boyutu,kompozisyon, sinterleme sıcaklığı ve sinterleme zamanı gibi toz metalurjiparametrelerinin yüksek yoğunluklu W-Ni-Cu alaşımlarının sinterlenme davranışıüzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu alaşımlar karıştırma, soğuk sıkıştırma vesinterlemeyi içeren klasik toz metalurjisi yöntemleri ile üretilmişlerdir. Üretilenalaşımlarda toplam Ni-Cu miktarı ağırlıkça %10'da tutulmuş ve bakır miktarıağırlıkça %2.5 ila %10 arasında değiştirilmiştir. Bu alaşımların üretiminde başlıcasıvı faz sinterleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, yoğunlukölçümlerine, optik ve taramalı elektron mikroskobu görüntülerini içeren mikroyapıkarakterizasyon çalışmalarına ve sertlik testlerine dayanılanarak değerlendirilmiştir.Sonuçlar göstermiştir ki W-Ni-Cu alaşımlarının hazırlanmasında kullanılankarıştırma yönteminin alaşımların sinterlenmiş son halleri üzerinde önemli miktardaetkisi vardır. Çalışmanın deneysel sınırları içerisinde sıkıştırma basıncı ve başlangıçW toz boyutunun yoğunlaşma sürecine etkisi olmadığı görülmüştür. Çalışmadaincelenen W-Ni-Cu alaşımlarının sinterleme davranışlarının asıl olarak alaşımdaki Nimiktarı ve sinterleme sıcaklığı parametreleri tarafından belirlendiği bulunmuştur. Buparametrelerdeki artışların çalışılan alaşımlarda yüksek bir yoğunlaşma davranışınayol açtığı gözlenmiştir. Bu olgunun bağlayıcı matris fazı içerisindeki W çözünürlüğüve yayınımının ve sonuç olarak genel sinterleme hızının bu parametrelerdeki artışabağlı olarak artmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.Çalışmada elde edilen sonuçlara dayanılarak W-Ni-Cu alaşımlarınınyoğunlaşma sürecini ve W tanelerinin irileşmelerini difüzyon prosesleri ile açıklayanbir model önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study; the effects of the powder metallurgical parameters suchas the mixing method, compaction pressure, initial tungsten (W) particle size,composition, sintering temperature and sintering time on the sintering behavior ofselected high density W-Ni-Cu alloys were investigated. The alloys were producedthrough conventional powder metallurgy route of mixing, cold compaction andsintering. The total solute (Ni-Cu) content in the produced alloys was kept constantat 10 wt%, while the copper concentration of the solutes was varied from 2.5 wt% to10 wt%. Mainly liquid phase sintering method was applied in the production of thealloys. The results of the study were based on the density measurements,microstructural characterizations including optical and scanning electron microscopyand mechanical characterizations including hardness measurements.The results showed that the nature of the mixing method applied in thepreparation of the powder mixtures has a considerable effect on the final sinteredstate of W-Ni-Cu alloys. Within the experimental limits of the study, the compactionpressure and initial W particle size did not seem to affect the densification behavior.It was found that the sintering behavior of W-Ni-Cu alloys investigated in this studywas essentially dominated by the Ni content in the alloy and the sinteringtemperature. A high degree of densification was observed in these alloys with anincrease in the Ni content and sintering temperature which was suggested to be dueto an increase in the solubility and diffusivity of W in the binder matrix phase withan increase in these parameters, leading to an increase in the overall sinteringkinetics.Based on the results obtained in the present study, a model explaining thekinetics of the diffusional processes governing the densification and coarseningbehavior of W-Ni-Cu alloys was proposed.