Estimation of consolidation settlements caused by groundwater drainage at Ulus-Keçiören subway project
Ulus-Keçiören metro güzergahında yeraltısuyu drenajı nedeniyle oluşan konsolidasyon oturmalarının belirlenmesi
- Tez No: 181081
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: konsolidasyon oturmaları, metro tüneli, yeraltısuyudrenajıv, consolidation settlement, subway tunnel, groundwaterdrainageiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Metro tünel projelerinden sorumlu mühendisler için yüzeyoturmaları her zaman önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorun,projenin başarısını doğrudan etkilemesi nedeniyle, ciddi olarak elealınmalı ve hassas bir şekilde hesaplanmalıdır. Ulus-Keçiören Metroprojesinde yeraltısuyu drenajı nedeniyle meydana gelebilecekkonsolidasyon oturmaları bu çalışmanın odak noktasıdır. Bu amaçla,proje tanımlamaları ve jeoteknik araştırmalar dikkate alınarak projeözellikleri ve arazi koşulları hakkında gerekli bilgiler elde edilmiştir.Oluşturulan veritabanı yardımıyla olası oturma miktarları analitik olarakhesaplanmıştır. Analizin bu aşaması tamamlandıktan sonra belirlenenkesimler sayısal analizlerle ayrıntılı olarak incelenmiştir. Seçilen dört adetkesitte Plaxis programı ile olası deplasman değerleri ve yeraltısuyu sondurumu belirlenmiştir. Bu iki yöntem arasındaki farklılıklara rağmenbulunan tahmini oturma miktarlarında tutarlılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Prediction of ground settlements have always been a bigchallenge for the engineers that are responsible for the design of subwaytunnel projects. Since ground settlement is a crucial concept directlyaffecting the successfulness of a project, it must be taken seriously andshould be accurately estimated. Consolidation settlements in the closeproximity of Ulus-Keçiören Subway project due to groundwater drainageis the focus of this study. In this sense, the necessary data about theproject characteristics and the site conditions were collected thru projectdescriptions and the geotechnical investigations conducted at the projectsite. Utilizing the generated database analytical calculations were carriedout to predict the settlements. Upon completion of this stage of analysisseveral of the locations were numerically modeled for furtherinvestigation. Numerical analysis was conducted at four sections by usingPlaxis, to determine the amount of expected displacements and theresulting groundwater situation. Despite of the differences between thesetwo methods the resulting settlement estimations displayed consistency.