Assessment of durability criteria of the armourstones used in Mersin and Kumkuyu harbours based on their site and laboratory performances
Mersin ve Kumkuyu limanlarında kullanılan anroşmanların saha ve laboratuvar performansları dikkate alınarak dayanıklılık kriterlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 181079
  2. Yazar: BURCU ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Armourstone, breakwater, durability, Kumkuyu, Mersin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Denizde inşa edilen mühendislik yapılarını dalga etkisinden korumak içindalgakıranlar yapılmaktadır. Ekonomik olması nedeniyle, dalgakıran inşaatlarındadoğal kayaçlar (anroşman) sıkça kullanılmaktadır. Anroşmanların dalgakırantasarımındaki işlevleri dikkate alınarak, çeşitli boy ve özelliklerde olmasıgerekmektedir. Anroşmanlar da zaman içinde oluşabilecek önemli miktarda aşınmave parçalanma, mühendislik yapısının zarar görmesine neden olabilmektedir. Bunedenle, sağlam ve dayanıklı olması istenen anroşmanların kalitesinin belirlenerekkullanılabilirliğinin ve uzun vadeli performansının araştırılması gerekmektedir.Bu tezde kapsamında, yapımı tamamlanmış olan Mersin ve Kumkuyulimanlarında anroşman olarak kullanılan ve performansı bilinen, ve iki ayrı taşocağından alınan dört farklı kireçtaşı incelenmiştir. Kireçtaşlarının saha performansıve dayanıklılığı, arazi ölçümleri ve laboratuvar calışmaları ile karşılaştırılmıştır.Bu amaçla, kireçtaşlarının malzeme ve kütle özellikleri çalışılmıştır. Elde edilenveriler, anroşmanların uzun vadeli dayanıklılık değerlendirmesi amacıylakullanılmıştır. Uzun dönem performansları dikkate alındığında, Değirmençayı veTirtar üst seviye kireçtaşlarının iyi; Tirtar orta ve alt seviye kireçtaşlarının ise zayıfolduğu gözlenmiştir. Anroşmanların bilinen ile tahmin edilen performanslarıkarşılaştırıldığında, CIRIA/CUR, RDId, RERS, ve ıslak-kuru dayanım oranıyöntemleri daha iyi sonuç vermektedir. Buna karşın, arazi performansı dikkatealındığında RDIs, ortalama gözenek çapı ve donma katsayısının tahmini oldukçazayıftır.Anahtar Sözcukler: Anroşman, dalgakıran, dayanıklılık, Kumkuyu, Mersin
Özet (Çeviri)
Breakwaters are constructed in coastal areas to protect coastal engineeringstructures from wave actions. Due to economic reasons, natural stones (armourstone)are very frequently used for the constructions of the breakwaters. Considering thefunctions of the stones at different zones of the breakwaters, various sizes withvariable properties of the armourstones are used in breakwaters. Deterioration ofarmourstones with time in the form of abrasion and disintegration may end up with thedamage of the engineering structures. Therefore, it is necessary to investigate the long-term performance and quality of the armourstones, which should be sound anddurable.In this thesis, the properties of four limestones taken from two quarries with aknown site performances as armourstones in Mersin and Kumkuyu harbors are studied.The site performances and durability of the limestones are compared with the fieldmeasurements and laboratory works.For this purpose, the material and mass properties of the limestones are studied.Thus, the information obtained is used to assess long-term durability of thearmourstones. The long-term performaces of the Değirmençayı and Tirtar upperlevel limestones are observed to be good whereas it is rather poor for the Tirtarmiddle and lower level limestones. Comparison between the predicted and observeddurabilities of the armourstones indicated that CIRIA/CUR, RDId, RERS, and wet todry strength ratio give better results based on their field performances. However, theprediction of the durability of the limestones is poor in case RDIs, average porediameter, and saturation coefficient are used.