Transformation of a public space in İstanbul: the Eminönü square
İstanbul'da bir kamusal mekanın dönüşümü: Eminönü meydanı
- Tez No: 181086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA CANA BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, Kentsel Form, Kentsel İmge, Kentsel Aktivite, Eminönü Meydanı, Kentsel Mekanın Kalitesi, Morfolojik Analiz, Transformation, Urban Form, Urban Image, Urban Activity, Eminönü Square, Quality of Urban Space, Morphological Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Kamusal mekanlar her zaman kentlerin fiziksel, ekonomik, sosyal, politik vekültürel dönüşümlerine konu olmaktadır. Bu değişen dinamikler kentselmekanın, özelliklede kamusal alanların niteliğinin bozulmasına ve sahipolduğu değerlerin ve kimliklerinin yitirilmesine yol açabilmektedir.Bu tez İstanbul'un özellikli bir mekanı olan Eminönü Meydanı'nın mekansalkalitesini araştırmaktadır. Tezde ileride yapılacak olan kentsel tasarımprojelerine ışık tutmak için, tarihi kamusal mekanın kaybolan değerlerinin,yapı ve kimliklerinin ortaya çıkarılması ve değerlendirme ilkeleri kılavuzugeliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada önce kamusal mekanın kalitesinideğerlendirebilmek için bir analiz yöntemi geliştirilmektedir. Bu amaçla,kentsel tasarım kuramları ve analiz metotları kentsel form, kentsel aktivite vekentsel imge olmak üzere üç ana başlık altında tartışılmıştır. Bu hedefeparalel olarak morfolojik, görsel-mekansal ve algısal analizler yardımıylakentsel mekanın kalite kriterleri geliştirilmiştir. İkinci aşamada ise EminönüMeydanı'nın oluşum-dönüşüm süreçleri, mekansal dinamikler ve müdahalelergeliştirilen çözümleme yöntemi çerçevesinde tarihsel olarak ele alınmaktadır.Tüm bu analizlerin sonucu kentsel müdahalelerin Eminönü Meydanı'nınkalitesini fiziksel, görsel, sosyal ve algısal açıdan olumsuz bir şekildeetkilediğini göstermektedir. Diğer bir deyişle, Eminönü Meydanı tanımlıfiziksel yapısını kaybederek, sosyal aktiviteden yoksun, akılda kalıcı birkimliği olmayan bir mekana dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Urban public spaces have always been subjected to physical, economical,social, political and cultural transformations of the city. These changingdynamics could cause decay in the spatial qualities and could also lead to aloss of values and identities of urban spaces, especially in public spaces.This thesis explores the qualities of a particular urban space in Istanbul: theEminönü Square. Providing a guideline for the future urban design projects,the structure and the identity of the historical public space is aimed in thisthesis. Firstly, in order to evaluate the qualities of urban public space amethod of analysis has been developed in the study. For this purpose, theurban design theories and their methodologies of analysis have beendiscussed with respect to three main headings: urban form, urban activityand urban image. Furthermore, as parallel to this purpose, the criteria of thequality of urban space are developed by the help of the morphological, visualand perceptual analyses. In the second stage, the formation-transformationprocesses of the Eminönü Square, spatial dynamics and urban operationshave been discussed within the framework of the method of analysis in ahistorical aspect.The results of the analyses show that the spatial dynamics and the urbanoperations affected the quality of the Square negatively in all formal, visual,social and perceptual aspects. In other words, the Eminönü Square lost itswell-defined formal structure and transformed to a space which is deprived ofactivity structure and legible identity.