Growth of agriculturally important pseudomonas spp. and azotobacter chroococcum on beer waste and observation of their survival in peat
Zirai açıdan önemli bir pseudomonas türü ve azotobacter chroococcum'un atık birada büyütülmesi ve torfta yaşam eğrilerinin gözlenmesi
  1. Tez No: 181090
  2. Yazar: BENEK ABAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HAMAMCI, PROF. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık bira, Biyolojik gübre, Azotobacter chroococcum, Pseudomonas spp, Torfvii, Azotobacter chroococcum, Biofertilizer, Peat, Pseudomonas spp, Waste beerv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada zirai açıdan önemli olan fosfat çözme özelliğine sahip Pseudomonasspp. ve nitrojen çözme özelliğine sahip Azotobacter chroococcum türleri atıkbirada büyütülerek, en iyi büyüme şartları tespit edilmiştir. Biyolojik gübre olarakkullanılma potansiyeline sahip olan bu türler torf denen taşıyıcı madde içinde, 3ayrı sıcaklıkta 3 aylık yaşam eğrileri çıkarılmıştır.viBiyogübreler içinde canlı mikroorganizmalar bulunduran, tohumlara, bitkiyüzeylerine ya da toprağa uygulandıklarında bitkinin kök çevresine ya da içinetutunup, besinleri toprağa bağlayarak, topraktakileri bitkilerin kullanabilecekleriduruma getirerek ya da besinlerin alımın artırarak bitkinin gelişimine katkısağlayan karışımlardır.Biyolojik gübrelerden tam anlamıyla yararlanılabilmesi için, içinde yüksekrakamlarda ve canlı olan mikroorganizmalar bulunmalıdır. Bu da ancak kalitelitaşıyıcı malzeme kullanımıyla mümkündür. Bu durumda taşıyıcı madde önemlibir role sahiptir ve istenilen mikropları yüksek rakamlarda tutabilme kapasitesinesahip olmalıdır.Yapılan deneyler sonucunda türünün fosfatı çözebildiğiPseudomonasbulunmuştur. Buna ek olarak %30 konsantrasyonlu atık bira Azotobacterchroococcum ve Pseudomonas türü için en uygun koşul olarak belirlendi. Torf 0ºC, 20 ºC ve 30 ºC de yapılan 3 aylık deneyler sonucunda yüksek miktarlardacanlı sakladığı bakterilere bakılarak taşıyıcı madde olarak kullanılmaya uygungörüldü. Bu sonuca ters olarak torf 30ºC'de Pseudomonas türünün canlılığınıfazla koruyamadı.
Özet (Çeviri)
In this study agriculturally important Pseudomonas spp. which may solubilizephosphate and Azotobacter chroococcum which can fix atmospheric nitrogen weregrown on waste beer with 4 different concentrations and conditions for bestgrowth were determined. Having potential of use as biofertilizers, they were put inthe carrier material peat and survivals of them were observed for 3 months at threedifferent temperatures.Biofertilizer can be defined as a substance which contains living microorganismswhich, when applied to seed, plant surface, or soil, colonizes the rhizosphere orivthe interior of the plant and promotes growth by replacing soil nutrients or makingnutrients more available or increasing plant access to nutrients.In order to benefit from the biofertilizers, viable and active microorganisms inhigh numbers must be present which requires high quality inoculants. The carriersubstrate is a critical part of the product formulation and must be capable ofsupporting high numbers of the intended microbe(s).It was found that Pseudomonas spp. can solubilize phosphate. Furthermore,conditions for best growth for both bacteria were determined as 30 % of wastebeer. Peat was found as an appropriate carrier due to preservation of viable cellsfor 3 months at 0 ºC, 20 ºC and 30 ºC. However, peat couldn?t support highnumbers of Pseudomonas spp. at 30 ºC.