Evaluation of alluvial deposits in gemlik basin in terms of earthquake codes
Gemlik havzası alüvyon çökellerinin deprem yönetmeliklerine dayanarak değerlendirilmesi
- Tez No: 181089
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gemlik, Türk Deprem Yönetmeliği, Eurocode8, Zeminsınıflaması, Tepki spektrumu, Kuzey Anadolu Fay Sistemi.v, Gemlik, Turkish Earthquake Code, Eurocode8, Soil classification, Response spectrum, North Anatolian Fault System.iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Gemlik İlçesi, tarihi boyunca Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nden kaynaklananyıkıcı depremlerden etkilenmiş olan Marmara Bölgesi'nde yer almaktadır.Yerleşkenin büyük bölümü Gemlik çek-ayır havzası alüvyon çökelleriüzerindedir. Bu nedenle, havza içindeki zeminlerin deprem sırasında yersarsıntısına nasıl tepki vereceğinin incelenmesi hayati önem taşımaktadır.Dünyanın çeşitli ülkelerindeki merciler tarafından, olası yer sarsıntılarını vebinalara etki eden sismik yükleri tahmin etmek için, birçok deprem yönetmeliğigeliştirilmiştir. Bu çalışmada, Türk Deprem Yönetmeliği (TDY-1998) ileAvrupa Deprem Yönetmeliği (EN-1998) kullanılmıştır. Yapılan analizler,spektral ivmeler açısından, EN-1998' in TDY-1998' e göre daha ihtiyatlıtahminlerle sonuçlandığını göstermiştir. TDY-1998 ve EN-1998 arasındaki bufark incelenmiş ve üç olası neden belirlenmiştir. İki yönetmelik arasındaki farkmuhtemelen; Türkiye ve Avrupa'nın farklı sismik özelliklere sahip olmasından,iki yönetmelik tarafından belirlenen farklı zemin büyütmesi seviyelerinden, vefarklı zemin sınıflama yöntemlerinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gemlik County is located in the Marmara Region (NW Turkey), which hasbeen affected by destructive earthquakes sourced from North Anatolian FaultSystem throughout its history. The bulk of the settlement rests on alluvialdeposits of the Gemlik pull-apart basin. So, it is vital to investigate thefoundation soils in this basin and the response of them to earthquakes. Manyearthquake codes were established by the authorities in different countries ofthe world to estimate the possible ground shaking and seismic loads which mayact on buildings. In this study, Turkish Earthquake Code (TEC-1998) andEurocode-8 (EN-1998) have been utilized. The analyses showed that EN-1998results in more conservative estimates relative to TEC-1998, in terms ofspectral ordinates. The source of difference between TEC-1998 and EN-1998has been investigated and three possible reasons have been identified. Thevariation is probably due to the different seismic characteristics of Turkey andEurope, different soil amplification levels defined by the codes, and differentsoil classification procedures of the codes.