Campanian-maastrichtian planktonic foraminiferal investigation and biostratigraphy (Kokaksu section, Bartın, NW Anatolia): Remarks on the cretaceous paleoceanography based on quantitative data
Kampaniyen-maastrihtiyen sınırında planktonik foraminifera çalışması (Kokaksu kesiti, Bartın, Kuzeybatı Anadolu): Kuantitatif veriye dayalı kretase paleoşinografisi üzerine notlar
  1. Tez No: 181097
  2. Yazar: ALEV GÜRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ÖZKAN ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Planktonik foraminifer, Biyostratigrafi, Çeşitlilik-Bolluk, Kampaniyen-Maastrihtiyen, Saltukova-Bartın (KB Anadolu, Türkiye), Planktonic foraminifera, Biostratigraphy, Diversity-Abundance, Campanian-Maastrichtian, Saltukova-Bartın (NW Anatolia, Turkey)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmanın amacı Üst Kretase'de Kampaniyen-Maastrihtiyensınırının planktonic foraminiferden yararlanarak belirlenmesidir. Bu bağlamdaseçilen Saltukova Bölgesi'ndeki (Bartın, KB Anadolu) Kokaksu kesiti seçilmişve kesit boyunca Kampaniyen-Maastrihtiyen yaşlı, killi kireçtaşı, marn vekalsitürbidit ardalanmaları ile karakterize olan Akveren Formasyonuçalışılmıştır. Sınırı belirleyebilmek amacıyla 59 kesitin ayrıntılı çalışmasıyapılmıştır.Üst Kampaniyen-Maastrihtiyen planktonik foraminiferleri incekesitler ve yıkama örnekleri ile çalışılmıştır. İki değişik biyozonasyonayırtlanmıştır. Globotrunkanid biyozonasyonu Kampaniyen yaşlıGlobotruncana aegyptiaca Zonu, Geç Kampaniyen-Orta Maastrihtiyen yaşlıGansserina gansseri Zonu ve Üst Maastrihtiyen yaşlı Abathomphalusmayaroensis Zonundan, heterohelisid biozonasyonu ise Kampaniyen yaşlıPseudotextularia elegans Zonu ile Erken Maastrihtiyen Planoglobulinaacervuloinides, Orta Maastrihtiyen Racemiguembelina fructicosa ve GeçMaastrihtiyen Pseudoguembelina hariensis zonlarını içerir. Bu çalışmadaKampaniyen-Maastrihtiyen sınırı Pseudotextularia elegans ve Planoglobulinaacervuloinides zonlarının sınırı olarak, Kretase-Tersiyer sınırı ise Üst Kretaseformlarının tamamen yok olması ile belirlenmiştir. Heterohelicidbiyozonasyonu Türkiye'de ilk defa bu çalışmada kullanılmıştır.Her örnekten 300 tane birey toplanarak cins ve tür bazında çeşitlilikve bolluk analizleri yapılmıştır. Bu bireylerin tanınması ve değerlendirilmesi,planktonik foraminiferlerin evrimsel trendlerinin ortaya konulması ve ekolojikolayların etkisini gözlemleyebilmek açısından önemlidir. Bu analizlerin yanısıra çeşitli morfotiplerin çeşitlilik ve bollukları da ekolojik değişimlerinincelenmesi bakımından önemlidir. Üst Kretase planktonik foraminiferlerininekolojik değişimler sonucunda gösterdiği evrimsel değişimler Türkiye'de ilkdefa bu çalışma ile incelenmiştir.Bu çalışmadaki türlerin tanımlanması ve benzer türlerin arasındakifarklılıkların ortaya konulabilmesi amacı ile yapılan taksonomik çalışmalarsistematik paleontoloji bölümünde açıklanmıştır. Bu çalışmalar sırasındaelektron mikroskobu (SEM) ve ince kesit fotoğraflarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to delineate the Campanian-Maastrichtianboundary by using planktonic foraminifers. In this manner, Kokaksu Section(Bartın, NW Anatolia) was selected and the Akveren Formation, characterizedby a calciturbiditic-clayey limestone and marl intercalation of Campanian-Maastrichtian age, was examined. 59 samples were emphasized for position ofboundary.Late Campanian-Maastrichtian planktonic foraminifers were studiedin thin section and by washed samples. Two different biostratigraphicalframeworks have been established. Globotruncanid zonation consists ofCampanian Globotruncana aegyptiaca Zone, Upper Campanian-MiddleMaastrichtian Gansserina gansseri Zone and Upper MaastrichtianAbathomphalus mayaroensis Zone, whereas heterohelicids biozonation includesCampanian Pseudotextularia elegans Zone, Lower MaastrichtianPlanoglobulina acervuloinides Zone, Middle Maastrichtian Racemiguembelinafructicosa Zone and Upper Maastrichtian Pseudoguembelina hariensis Zone.Campanian-Maastrichtian boundary was determined as the boundary betweenPseudotextularia elegans and Planoglobulina acervuloinides zones andCretaceous-Tertiary boundary was designated by total disappearance of LateCretaceous forms. Heterohelicid biozonation has been established in this studyfor the first time in Turkey.Collecting 300 individuals from each sample, diversity and abundanceof assemblages were analyzed in terms of genus and species. ir evaluation ofare important in observation of evolutionary trends and ecological changes.Moreover, evolution of different morphotypes is important in this evaluation.Such a study is new in Turkey in terms of examination of responses ofplanktonic foraminifers to environmental changes.Taxonomic framework has been constructed to define each speciesand differences of comparable forms have been discussed. Both scanningelectron microscope (SEM) photographs and thin section photographs wereused in order to show se distinctions.