Taxonomy and distribution of the benthic foraminifera in the Gulf of İskenderun, Eastern Mediterranean
İskenderun körfezindeki bentik foraminifer dağılımı ve taksonomisi
  1. Tez No: 181096
  2. Yazar: SABİRE ASLI OFLAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ÖZKAN ALTINER, YRD. DOÇ. DR. VEDAT EDİGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bentik foraminifer, Dağılım, Çevresel faktörler, İstatistikselyöntemler, İskenderun Körfezi, Benthic foraminifer, Environmental factors, Statistical analysis, theGulf of İskenderun
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu çalışmanın amacı güncel örneklerdeki foraminifer topluluklarının bolluk veçeşitlilik açısından araştırıp, bu toplulukların coğrafik ve batimetrik dağılımlarınıbelirlemektir. Bu çalışmada ayrıca, foraminiferlerin dağılımlarının çevreselfaktörlere (örneğin batimetri, tuzluluk, substrat, kirlilik, su akıntıları v.b.)tepkileri amaçlanmıştır.Bu kapsamda, İskenderun Körfezi'nden toplanan yüzey sedimanlarından alınanörneklerdeki foraminifer faunası çalışılmıştır. 18 m.-190 m. arası derinliktengelen 34 örnekten elde edilen bentik foraminifer toplulukları kantitatif olaraksayılıp taksonomik olarak tanımlanmıştır. Tüm örneklerden 300 birey sayılarak,Textulariina, Spirillinina, Miliolina, Lagenina ve Rotaliina'ya ait 151 bentikforaminifer türünün göreceli bollukları belirlenmiştir.Ammonia tepida; Adelosina cliarensis, Nonion sp.A, Textularia bocki, Reussellaspinulosa, Cribroelphidium poeyanum, Adelosina pulchella, Buccella granulata,Elphidium advenum ve Nonion depressulum bolluk açısından baskın türlerdir.Bunların yanısıra Peneroplis pertusus, Septoloculina angulata, Septloculinarotunda, Septoloculina tortuosa, Vertebralina striata ve Amphistegina lobiferagibi bazı Lessepsiyen göçmeleri sadece körfezin güneydoğu kısmında baskındır.Bentik foraminiferler kompleks bir dağılım gösterdiği için bentik foraminifertoplulukları ve bunların baskın türlerini daha iyi görebilmek için bazı istatistikselanalizler (Kümeleme analizi, DCA and CCA) kullanılmıştır. Bu analizlerinsonucunda substrat ve CaCO3 ile kontrol edilen iki ana cluster elde edilmiştir.Benthic foraminifer topluluklarının dağılımlarının çalışmanın başındabeklenildiği gibi derinliğe bağlı bulunmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the foraminiferal assemblages of the recentsamples in terms of abundance and diversity, to determine the bathymetrical andthe geographical distributions of the foraminiferal assemblages. This studyfurther intends to put forward the responses of foraminifers to environmentalfactors (e.g. bathymetry, salinity, substrate, pollution, water currents, etc.) on thedistribution of foraminifers.In this manner, foraminiferal fauna has been taxonomically identified andquantitatively analyzed in the 34 grab samples distributed at depths from 18 m. to190 m. collected from the Gulf of İskenderun. Counting 300 individuals fromeach sample, the relative abundances of 151 benthic foraminiferal speciesbelonging to suborders of Rotaliina, Miliolina, Textulariina, Spirillinina andLagenina have been determined.The relative abundances of samples are dominated by Ammonia tepida; Adelosinacliarensis, Nonion sp.A, Textularia bocki, Reussella spinulosa, Cribroelphidiumpoeyanum, Adelosina pulchella, Buccella granulata, Elphidium advenum andNonion depressulum that are also common in the western Mediterranean.Furthermore, the Lessepsian migrants; Peneroplis pertusus, Septoloculinaangulata, Septloculina rotunda, Septoloculina tortuosa, Vertebralina striata andAmphistegina lobifera are abundant in only southeastern part of the gulf.Because of complex distribution scheme of benthic foraminifers, some statisticalanalysis (Cluster Analysis, DCA and CCA) have been applied to relativeabundance (percentage) of the most abundant, ecologically important taxa inorder to visualize assemblages and their representative species. Two mainclusters, mainly controlled by CaCO3 and substrate, have been obtained. It isrecognized that the distribution of benthic foraminiferal assemblages are notstrongly depend on depth as it expected.