Pressurized liquid extraction of phenolic compounds from fruit pomaces
Fenolik maddelerin meyve posalarından basınçlı sıvı ekstraksiyonu
  1. Tez No: 181098
  2. Yazar: İNCİNUR HASBAY ADİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV BAYINDIRLI, DOÇ. DR. ESRA YENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek basınç ekstraksiyonu, Subkritik karbon dioksit ekstraksiyonu, Vişne, Şeftali, Elma, Posa, Antioksidan aktivitesi, Fenolik maddeler, High pressure extraction, Subcritical carbon dioxide extraction, Sour cherry, Peach, Apple, Pomace, Antioxidant activity, Phenolic compounds
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, toplam fenolik miktarı (TPC) ve antiradikal verimlilik (AE) göz önündebulundurularak, yüksek basınç ekstraksiyonu (HPE) ve subkritik CO2 ekstraksiyonu (SCE) ilevişne, şeftali ve elma posasından fenolik maddelerin elde edilmesi araştırılmıştır.Basınç (50, 125, 200 MPa), sıcaklık (20, 40, 60ºC), katı/çözücü oranı (0.05, 0.15, 0.25 g/ml)ve ekstraksiyon süresi (10, 25, 40 dk) nin fenolik maddelerin yüksek basınç ekstraksiyonuüzerindeki etkisi ve basınç (20, 40, 60 MPa), sıcaklık (40, 50, 60ºC), etanol konsantrasyonu(ağırlıkça % 14, 17, 20) ve ekstraksiyon süresi (10, 25, 40 dk) nin fenolik maddelerinsubkritik karbon dioksit ekstraksiyonu üzerindeki etkisi araştırılmış.HPE için, optimum koşullardaki TPC ve AE değerleri, vişne posası için 3.80 galik asiteşdeğeri (gae)/g numune ve 22 mg DPPH˙/g numune, şeftali posası için 0.93 mg gae/gnumune ve 6.40 mg DPPH˙/g numune, elma posası için 2.08 mg gae/g numune ve 10.80 mgDPPH˙/g numunedir.SCE için, optimum koşullarda TPC ve AE değerleri, vişne posası için 0.60 mg gae/g numuneve 2.30 mg DPPH˙/g numune, şeftali posası için 0.26 mg gae/g numune ve 1.50 mg DPPH˙/gnumune, elma posası için 0.47 mg gae/g numune ve 3.30 mg DPPH˙/g numunedir.HPE ve SCE metodlarının verimliliği, çözücü ekstraksiyonu (SE) ile karşılaştırılmıştır. HPEile elde edilen ekstraktların TPC ve AE değerleri SE ile elde edilenlerinkine yakındır fakatSCE yönteminin verimliliğinin HPE ve SE yöntemlerininkine göre düşük olduğugörülmüştür. SCE'nin, şeftali ve elma posaları için daha iyi bir ekstraksiyon metodu olduğugörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, extraction of phenolic compounds from sour cherry, peach and apple pomacesusing high pressure extraction (HPE) and subcritical CO2 extraction (SCE) was investigatedconsidering total phenolic content (TPC) and antiradical efficiency (AE).Different combinations of pressure (50, 125, 200 MPa), temperature (20, 40, 60ºC),solid/solvent ratio (0.05, 0.15, 0.25 g/ml) and extraction time (10, 25, 40 min) were used forHPE according to the Box-Behnken experimental design. The variables used for SCE werepressure (20, 40, 60 MPa), temperature (40, 50, 60ºC), ethanol concentration (14, 17, 20 wt%)and extraction time (10, 25, 40 min).For HPE, TPC and AE at the optimum conditions were 3.80 mg gae/g sample and 22 mgDPPH˙/g sample for sour cherry pomace, 0.93 mg gae/g sample and 6.40 mg DPPH˙/g samplefor peach pomace and 2.08 mg gae/g sample and 10.80 mg DPPH˙/g sample for applepomace, respectively.For SCE, TPC and AE at the optimum conditions were 0.60 mg gae/g sample and 2.30 mgDPPH˙/g sample for sour cherry pomace, 0.26 mg gae/g sample and 1.50 mg DPPH˙/g samplefor peach pomace and 0.47 mg gae/g sample and 3.30 mg DPPH˙/g sample for apple pomace,respectively.Efficiency of HPE and SCE methods was compared with solvent extraction (SE). TPC andAE of the extracts obtained by HPE were close to those obtained by SE but the efficiency ofSCE was low compared to HPE and SE. SCE was a better extraction method for apple andpeach pomaces compared to sour cherry pomace.