Lead(II) and ammonium exchange on na form of gördes clinoptilolite
Sodyum formuna dönüştürülmüş gördes klinoptiloliti üzerinde kurşun ve amonyum değişimi
- Tez No: 181112
 - Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Klinoptilolit, Kurşun, Amonyum, Arıtım, Kesikli, Kolonii, Clinoptilolite, Lead, Ammonium, Removal, Batch, Columnii
 - Yıl: 2006
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Doğal zeolitler, özellikle klinoptilolit, iyon değiştirme ve adsorption yöntemlerivasıtasıyla atık sularda bulunan bazı katyonları arıtabilme özelliğine sahiptir. Buçalışmada kurşun ve amonyum iyonlarının kolon ve kesikli sistemde 0.5-0.25 mm parçaboyutundaki klinoptilolit kullanılarak verimli bir şekilde tutunabilmesi için gereklikoşullar incelenmiştir. Deneyler kesikli ve kolon olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.iKesikli çalışmalarda, NH4+-Na+, Pb2+-Na+ iki ve NH4+-Pb2+-Na+ çok bileşenli dengeizotemleri, katyonun çözelti fazındaki eşdeğer kesrine karşılık katyonun zeolit fazındakieşdeğer kesrinin grafiğe geçirilmesiyle elde edildi. Klinoptilolitin Pb2+ ve NH4+ iyonunakarşı seçici olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, Gördes klinoptilolitinin seçicilik sırası,Pb2+ ve NH4+ iyonlarının beraber bulunması halinde Pb2+ > NH4+ > Na+ olarakbulundu.Kolon çalışmalarında, kurşun, amonyumun uzaklaştırılması ve kurşun-amonyumiyonlarının beraber uzaklaştırılması incelendi. Akış hızları 8, 15, 30 mL/min şeklindedeğiştirildi. Klinoptilolitin iyon değiştirme kapasitesi kurşun ve amonyum iyonunuzaklaştırılması için iyi bir performans gösterdi. 8, 15, 30 mL/min akış hızlarında,kurşun-amonyum-sodyum sistemi için salıverme kapasiteleri sırasıyla 0.398meq/g(Pb2+) ve0.337 meq/g (NH4+), 0.299 meq/g (Pb2+) ve 0.297 meq/g (NH4+), 0.197 meq/g(Pb2+) ve 0.198 meq/g (NH4+) ve kolon verimleri sırasıyla %63.36, %51.38, %34.05şeklinde bulundu.
Özet (Çeviri)
Natural zeolites, especially clinoptilolite, have the ability of removing certain cationsfrom wastewater by utilizing ion exchange and adsorption. In this study, ion exchangebehaviour of Gördes clinoptilolite at particle size range (0.5-0.25 mm) for lead and ammoniumremoval was investigated to establish the conditions under which clinoptilolite may beused in an economical and effective manner. Experiments were divided into two parts. Batchand continuous (column) experiments were carried out.In the batch experiments, experimental isotherms of NH4+-Na+, Pb2+-Na+ binarysystems and NH4+-Pb2+-Na+ ternary system were obtained as the graphs of equivalentfractions of exchanging cation in solution versus equivalent fractions of cation in zeolite.iIt was determined that clinoptilolite has affinity for Pb2+ and NH4+ ions. Finally, theselectivity sequence of Gördes clinoptilolite in the presence of Pb2+ and NH4+ togetherwas determined as Pb2+ > NH4+ > Na+.In the column studies, removal of lead, ammonium and simultaneous removal of lead-ammonium solutions were investigated. The loading flow rates were selected as 8, 15,and 30 mL/min. The ion exchange capacity of clinoptilolite for lead and ammoniumremoval showed good performance. Flow rates at 8, 15, 30 mL/min, breakthroughcapacities were found as 0.398 meq/g (Pb2+) and 0.337 meq/g (NH4+), 0.299 meq/g(Pb2+) and 0.297 meq/g (NH4+), 0.197 meq/g (Pb2+) and 0.198 meq/g (NH4+) for lead-ammonium-sodium system and corresponding column efficiencies were 63.36%,51.38%, 34.05%, respectively.