Utilization of fly ash from fluidized bed combustion of a Turkish lignite in production of blended cements
Bir Türk linyitinin akışkan yatakta yanmasıyla üretilen uçucu külün katkılı çimento üretiminde kullanımı
  1. Tez No: 181113
  2. Yazar: MEHMET KÜRKÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK, PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: uçucu kül, uçucu kül değerlendirilmesi, akışkan yatakta yakma, katkılı çimento ve linyit.vii, fly ash, ash utilization, fluidized bed combustion, blended cement andlignite.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kalorifik değeri düşük, külce zengin Türk linyitlerinin akışkan yataklı kazanlardayakılması sonucu oluşan uçucu küllerin zengin asidik oksit içeriğine sahip olduklarıbilinmektedir. Ancak, bu küllerin çimento ve beton katkısı olarak kullanılmasıüzerine herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.Bu nedenle önerilen çalışmanın amacı, bir Türk linyitinin akışkan yatakta yakılmasısonucu oluşan uçucu küllerin özelliklerinin belirlenmesi ve bu küllerin çimentoharcı ve pastası yapımında çimentoya katkı olarak kullanımına yönelikpotansiyelinin değerlendirilmesidir. Uçucu kül numuneleri, kimyasal, fiziksel,mineralojik ve morfolojik özellikleri açısından incelenmiştir. Fiziksel ve kimyasaltestlerin sonuçları, özellikleri incelenen uçucu küllerin, literatürde yer alan çoğuviuçucu küle göre yüksek asidik oksit içeriği sayesinde EN 197-1, EN 450 and ASTMC 618 standartlarının, CaO ve SO3 içeriği dışındaki koşullarını sağladığınıgöstermiştir. Bu çalışmaların yanı sıra, Portland çimentosunun %10, 20 ve 30oranında uçucu kül ile ikame edilmesi ile hazırlanan pasta ve harçların su ihtiyacı,basınç dayanımı, priz süreleri ve hacim genleşmeleri de incelenmiştir. Bu testlerinsonuçları da uçucu kül-çimento karışımlarının ASTM C 595 standardının basınçdayanımı, priz süreleri ve hacim sabitliği koşullarını, herhangi bir ön hidratasyonagereksinim duyulmaksızın sağladığını; bu nedenle Türk linyitlerinin akışkan yataktayakılmasıyla üretilen uçucu küllerin, katkılı çimento üretiminde değerlendirilmesineyönelik önemli potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Fly ashes generated from fluidized bed combustion of low calorific value, high ashcontent Turkish lignites are characterized by high content of acidic oxides, such asSiO2, Al2O3 and Fe2O3, varying in the range 50-70%. However, there exists no studyfor the investigation of the possibility of using these ashes as concrete admixture.Therefore, in this study, characterization of fly ashes from fluidized bed combustionof a Turkish lignite and evaluation of these fly ashes as a substitute for Portlandcement in production of pastes and mortars were carried out. The samples weresubjected to chemical, physical, mineralogical and morphological analyses. Resultsof chemical and physical analyses of three fly ash samples show that they satisfy theivrequirements of EN 197-1, EN 450 and ASTM C 618, except for CaO and SO3,owing to high content of acidic oxides of these ashes contrary to majority of FBCfly ashes reported in the literature. In addition to characterization studies, waterrequirement, compressive strength, setting time and soundness tests were alsoperformed for 10%, 20% and 30% fly ash-cement blends and the reference cement.Results of these tests reveal that the blends meet compressive strength, setting timeand soundness requirements of ASTM C 595 without any pre-hydration treatment,and that fly ashes from fluidized bed combustion of Turkish lignites have significantpotential for utilization as an admixture in manufacture of blended cements.