Multicomponent ion exchange on clinoptilolite
Klinoptilolit üzerine çok bileşenli iyon değişimi
  1. Tez No: 181114
  2. Yazar: KEREM BAYRAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klinoptilolit, Kadmiyum, Amonyum, Arıtım, İkili, Üçlü, Sistemii, Clinoptilolite, Cadmium, Ammonium, Removal, Binary, Ternaryii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Zeolitler, alkali ve toprak alkali metallerin kristal yapıya sahip sulu aluminyumsilikatları olup kristal yapılarını bozmadan kendi içlerinde bulunan katyonları suluçözelti içindeki katyonlarla değiştirme özelliklerine sahip minerallerdir. Klinoptilolit, enfazla bulunan zeolit tipidir ve ağır metallere ve amonyum iyonuna olan yüksek seçiciliğisebebiyle kendisine olan ilgi günden güne artmaktadır.iBu çalışmanın amacı, sodyum formuna çevrilmiş Gördes tipi klinoptilolitinin amonyum,kadmiyum ve kurşun iyonları için ikili ve çok bileşenli iyon değişim davranışınınincelenmesidir. Bu amaç için, NH4+-Na+, Cd2+-Na+ ikili sistemleri ve NH4+-Cd2+-Na+üçlü sistemi, kesikli sistem ve kolon operasyonlarıyla, sırasıyla 0.1 ve 0.01 sabit toplamkonsantrasyonlarında ve 250C sabit sıcaklıkta incelenmiştir. İkili ve üçlü sistemçalışmalarında, Gördes klinoptilolitinin, iki iyona da ilgisinin bulunduğu fakat amonyumiyonuna, kadmiyum iyonundan daha fazla ilgisinin olduğu gözlemlenmiş ve bu sonuçlarışığında klinoptilolitin seçicilik sırası her iki sistem için de, NH4+ > Cd2+ > Na+ olarakbelirlenmiştir.Buna ek olarak, Gördes klinoptilolitinin, hem amonyum hem de kadmiyum iyonu içinmaksimum iyon değişim seviyeleri ve iyon değişim kapasiteleri kesikli sistemlerdetespit edilirken, salıverme eğrileri ve kolon verimleri (üç farklı akış hızı için) ise kolonsistemlerinde elde edilmiştir. Sonuç olarak, çok bileşenli kolon sisteminde akış hızınınartması ile klinoptilolitin amonyum ve kadmiyum iyonları için salıverme kapasitelerininve kolon verimlerinin azaldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Zeolites are crystalline, hydrated aluminosilicate minerals that are characterized by theirability to exchange some of their constituent cations with cations in aqueous solutions,without a major change in their crystalline structure. Clinoptilolite is the most abundanttype of zeolite and it has received extensive attention due to its favorable selectivity forammonium and certain heavy metal cations.The aim of this study is to investigate the binary and ternary (multicomponent) ionexchange behavior of sodium form of Gördes type clinoptilolite for ammonium,cadmium and sodium ions.iFor this purpose, NH4+-Na+,Cd2+-Na+ binary systems and NH4+-Cd2+-Na+multicomponent system were investigated both in batch and column systems at 0.1 and0.01 constant total normality respectively and at 250C constant temperature. As a resultof binary and ternary experiments, clinoptilolite?s affinity for both ions but greateraffinity to NH4+ ion than Cd2+ ion was observed and the selectivity sequence of Gördesclinoptilolite was determined as NH4+>Cd2+>Na+ in binary and multicomponent batchand column operations.Additionally, total ion exchange capacities and maximum exchange levels of Gördesclinoptilolite for both ions were determined in batch systems whereas breakthroughcapacities and column efficiencies (for three different flow rates) were determined incolumn systems. Finally, it was concluded that the increase of the flow rate reduced thebreakthrough capacities and column efficiencies of Gördes clinoptilolite for ammoniumand cadmium ions in multicomponent column systems involving more than one cation.