Partial removal of proteins from lactic acid broth and recovery of proteins from brewery wastes by foam fractionation technique
Köpükle ayrıştırma tekniği ile laktik asit fermentasyon ortamından proteinlerin kısmen ayrılması ve bira endüstrisi atıklarından proteinlerin geri kazanımı
- Tez No: 181139
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRKAN KARAKAŞ, PROF.DR. HALUK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köpükle Ayrıştırma, Protein, Laktik Asit, Bira EndüstrisiAtıklarıvii, Foam Separation, Protein, Lactic Acid, Brewery Wastesv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Köpükle ayırma proteinler ve enzimler gibi yüzey-aktif molekülleri sıvıçözeltilerden basit ve ekonomik şekilde ayırmak için kullanılabilecek bir tekniktir.Bu çalışmada, laktik asit fermentasyon ortamı, atık bira mayası özütü ve atık bira,köpükle ayırma tekniğinin fermentasyon ürünlerinin kısmı saflaştırılmasında veendüstriyel atıklardan değerli bileşenlerin geri kazanımında uygulanabilirliğini veverimini araştırmak için kullanılmıstır.viYapılan deneylerde ilk çözelti konsantrasyonu, hava akış hızı, köpürtme süresi veilk sıvı yüksekliği gibi proses değişkenlerinin ayırma performansına etkisiaraştırıldı ve proteinlerin laktik asit ortamından ayrılması için uygun koşullarbelirlendi.Laktik asit fermentasyon ortamından proteinlerin ayrılmasında en yüksekperformans değerleri (zenginleştirme katsayısı: 172.2, ayrıştırma katsayısı: 314 vegerikazanılan protein miktarı: %45.2) 0.018 mg/ml protein içeren 200 ml örneğin38.5 cm3/min hava hızında köpürtülmesi ile elde edildi.Köpükle ayırma tekniğinin protein saflaştırmada seçiciliği ve protein yapısınaetkileri sırasıyla SDS-PAGE ve native-PAGE teknikleri kullanılarak araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Foam separation is a simple and economic method for separation of surface-activemolecules such as proteins and enzymes from aqueous solutions.In this study, lactic acid broth, spent brewer?s yeast extract and residual beer wasused to investigate the applicability and efficiency of foam separation technique inpartial purification of fermentation products and recovery of valuable componentsfrom industrial waste streams.ivThe effects of the process variables initial feed concentration, air flow rate,foaming time, liquid pool height and temperature on separation performance werestudied and optimum conditions for removal of proteins from lactic acid broth wasdetermined.Highest enrichment (172.2) and separation ratio (314) with a high protein recovery(45.2 %) were obtained by foaming 200 ml of lactic acid broth with an initial feedconcentration of 0.018 mg/ml at an air flow rate of 38.5 cm3/min.Selectivity of foam separation in protein purification, and its effect on proteinstructure was investigated in brewery wastes using SDS-PAGE and native PAGE,respectively.