Çevre gürültüsü analizleri ve İstanbul'da seçilen bir pilot bölgede gürültü haritasının elde edilmesi
Environmental noise analist and aquiring noise maps in aselected requon in İstanbul
  1. Tez No: 181366
  2. Yazar: İLKAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KURRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü Kirliliği, Gürültü Haritası, Gürültü Kontrolü, EngelTasarımı, Analiz sistemleri.i, Noise Pollution, Noise Map, Barrier Design, Noise Control, AnalysisSystem.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Gelişen teknoloji, yeni ulaşım sistemleri ve çeşitli gürültü kaynakları çevrekirliliğinin bir türü olan gürültü problemini de beraberinde getirmişlerdirKentleşme ile birlikte gürültü yaşantımızın kaçınılmaz bir parçası olmayabaşlamıştır. Gürültü insanın işitme sistemini ve algılamasını olumsuz etkilemekte,fizyolojik ve psikolojik dengelerini bozmakta, iş yaşamında verimini azaltmakta vegenel olarak çevrenin sakinliğini yok etmektedir. Bu etkilerden kaçmak olanaksızdırçünkü gürültü evde, işyerinde, sokakta kısacası heryerde karşımıza çıkmaktadır.Gürültü şehir planlama ve kentsel tasarım aşamalarında daha ortaya çıkmadankontrol altına alınabilir.Tezde yapılaşmış bir çevre olarak stanbul-Bahçeşehir TEM otoyolu'ndakigürültü kirliliği analiz edilmiş, ve çıkan sonuçlara göre gürültü kontrolü için fizikimekanda neler yapılabileğine dair önerilerde bulunulmuştur.Bu çalışmada, öncelikle gürültü kirliliği sosyal ve teknik bir sorun olarakincelenmiş, gürültü kontrolü kavramı ve gürültü kontrol teknikleri açıklanmıştır.TEM otoyolunun Bahçeşehir yerleşim alanına gürültü etkileri incelenmiş ve örnekönlem olarak bir gürültü perdesi tasarımı yapılmıştır.Çalışmada karayolu trafik gürültüsü için Fransız ulusal hesaplama yöntemi olanolan NMPB-Routes-96 kullanılmıştır. Bir gürültü haritası hazırlanmış ve engeltasarımı yapılmıştır. Bütün bunların sonucunda gürültü kontrolü için engel tasarımıgerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing technologies, new transportation systems and variety of noisesources cause noise pollution while who are active in daily life. Terms of publichealth, the role of noise pollution on human life is undisputable.Together with growing urbanization, noise has become an unavoidable by-product of our life and brought about serious hazards in our health. Noise damagespeople?s hearing mechanism and perception; harms physiological and psychologicalbalance; decreases performance in one?s works and, in addition, it spoils the peacefulatmosphere of environment. It is impossible to avoid those mentioned effects sincepeople are likely to encounter noise everywhere. Noise can be controlled with cityplanning and urban design before it starts.In this thesis, first traffic noise pollution analysis has been made in stanbul,Bahçeşehir TEM Road as there is formerly built-up area and its propagation inenvironment has been dealt with and then, noise pollution have been determined inaccordance with the results of the noise analysis. In this study, the French NationalNoise Calculation Method which is called NMPB-Routes-96 is used.A noise barrierand a noise maps has been prepared. Based on the results, a barrier design for noisecontrol has been realized.