Işık kirliliği açısından kent aydınlatması ve Taksim Meydanı örneği
City lighting with regard to light pollution and Taksim Square as an example
  1. Tez No: 181367
  2. Yazar: HİLAL DOKUZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KURRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Aydınlatma, Kent Aydınlatması, Işık Kirliliği, TaksimMeydanı Aydınlatması, Light pollution, outdoor lighting, city lighting, Illumination of TaksimSquare
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısında bilim ve teknolojideki gelişmelerle orantılı olarakkentleşme ve kent aydınlatması konuları yeni yaklaşımlarla karşı karşıya kalmıştır.Her geçen gün yeni ürünlerin ortaya çıkması ve kentlerin büyümesi kentaydınlatmasında farklı seçeneklerle birlikte farklı sorunların da ortaya çıkmasına yolaçmıştır.Ülkemizde kent aydınlatma uygulamaları genellikle doğru yapılmamaktadır. Kentaydınlatması, gece koşullarında fiziksel parametrelerin istenilen değerlerinisağlamasının yanı sıra kent kimliğini ortaya çıkaran ve görsel açıdan estetik değertaşıma gibi diğer kriterleri de sağlamalıdır. Ancak yapılan uygulamalarda bukriterlerin sağlanamaması; günümüzde yeni bir kavram olan ?ışık kirliliği ? sorununuortaya çıkarmıştır.Bu çalışmada kent aydınlatması ayrıntılı biçimde ele alınmış ışık kirliliğini oluşturanfaktörler incelenmiştir. Daha sonra bir uygulama örneği olarak; Taksim Meydanı veçevresi ışık kirliliği açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla aydınlık düzeyiölçümleri yapılmış ve bilgisayar programı yardımıyla yapılan hesaplamalara dayalıışık dağılım haritası elde edilmiştir. Sonuçlar değerlendirildikten sonra önerilerbelirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Beginning from the second half of the 20th century, in parallel with the newdevelopments in science and technology, urbanization and city lighting issues facenew approaches.Every day beside the introduction of a new product, the growth of the cities and newalternatives in city lighting arise new problems.The lighting systems used nowadays unfortunately contain many wrong applications.City lighting meets the need of outside lighting in the cities but also poses the cityidentity and has a visual aesthetics value.In this study city lighting issues are explained in detail and its relation with regardto light pollution is examined. As an example Taksim Square and its perimeter isexamined and by using a computer program, the illuminance values are obtained.