XIX. yüzyıl Osmanlı saray bahçelerinde batılılaşmanın tasarıma etkilerinin peyzaj tasarım ilkeleri açısından irdelenmesi
The effects of westernization 19th C. Ottoman palace gardens: An evaluation with reference to the landscape design principles
- Tez No: 181372
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZEN EYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Saray Bahçeleri, Batılılaşma ve Peyzaj Tasarımİlkeleri, Ottoman palace gardens, Westernization, Landscape Design principles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı; 19. yüzyıl'da inşa edilmiş olan Dolmabahçe, Beylerbeyi,Yıldız ve Çırağan saray bahçelerini peyzaj tasarım ilkeleri açısından değerlendirmekve Batılılaşmanın tasarıma etkilerini karşılaştırmalı analiz yöntemi ile ortayakoymaktır.Batılılaşma sürecinde, Osmanlı Padişahları ve yakınları Topkapı'dan çıkarak, kentiçinde yeni saraylar, köşkler ve kasırlar yaptırmıştır. Farklı zamanlarda yapılmış olanbu sarayların mimarilerinde Batılılaşma etkilerinin olduğu bilinmektedir.Bu çalışmada ise, 19 yy.da inşa edilmiş aynı zamanda imparatorluğun yönetimmerkezi ve ikametgâhı da olan Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız, ÇırağanSaraylarında batılılaşmanın, geleneksel Osmanlı Bahçeleri peyzaj tasarımınayansıyıp yansımadığı karşılaştırmalı analiz yöntemi ile ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to disclose the effects of Westernization on the design ofottoman Palace Gardens built in the 19th Century, namely: Dolmabahçe, Beylerbeyi,Yıldız, and ÇırağanThe method used to disclose the effects of Westernization is comparative analysismethod. 19th Century Palace Gardens are compared both with the palace gardensbuilt before 19th Century and also with the western Palace Gardens.Ottoman Sultans and their families have moved from Topkapı Palace to newly builtpalaces, köşks, summer palaces in other parts of the City of Istanbul duringwesternization period.It is already known that the effects of westernization period can be clearly seen inthese architectural works.This study, therefore, concentrates on the effects of westernization in garden designsof these Palaces which are used both as governmental and residential purposes.