Kentsel yeşil alanların gece kullanımında dış aydınlatmanın önemi ve yöntemi: Gülhane Parkı örneği
The importance and methot of oudoor lighting for the use of urban spaces at nights time: A case study at the Gülhane Park
- Tez No: 181379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU MANAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yeşil alan, Dış aydınlatma, Gülhane parkıV, Parks, Outdoor Lighting, The Gülhane ParkIV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı, yeşil alanların aydınlatmasında uygulamadan doğansorunların irdelenmesidir. Bu çalışmada örnek olarak Eminönü ilçesi Gülhane Parkıincelenmiştir. Yeşil alan tanımları ve standartları, yeşil alanların işlevleri veplanlama ilkeleri, dış aydınlatmanın tanımı, dış aydınlatmada kullanılan aygıtlar veteknikler ile park aydınlatması konuları üzerinde durulmuştur. Gülhane Parkı dışaydınlatma kriterleri açısından, yapılan bir anket çalışmasıyla değerlendirilmiştir.Tespit edilen sorunlara çözüm ve öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the existing problems rising from the practices inpark lighting .The Park Gülhane at Eminönü District was selected and examined asthe case study in the study, the renovation project of Gülhane was described andexamined according to the outdoor lighting criteria. A questionnaire was applied to aparticipant group, their responses regarding the park use and lighting criteria wasevaluated.