Dikey yeşil sistemler ve uygulama örnekleri
Verti̇cal green systems and application examples
- Tez No: 535575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH GÖKALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dikey Yeşil Sistem, Yaşayan Duvar, Yeşil Cephe, Vertical Green System, Living Wall, Green Facade
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Kentsel alanlar içinde yer alan binaların yapı kabuğunda kullanılan beton, metal gibi doğal olmayan malzemeler, çevrede yaşayan organizma çeşitliliğinin azalmasına neden olmakta ve gün içinde bünyelerine aldıkları ısıyı gece tekrar dışarıya vererek kentsel ısı adası etkisini arttırmaktadır. Yoğun yapılaşmanın olduğu kentsel bölgelerde yeşil alanların düzenlenmesi, binalarda doğal malzemelerin seçilmesi ve binaların çevresi ile ilişkilendirilerek tasarlanması sürdürülebilir bir çevre için kaçınılmazdır. Dikey yeşil sistemler binalarda mimari ve konstrüktif bir cephe elemanı olarak kullanılmasının yanı sıra, doğal yeşil ögelerin bina kabuğunda uygulanması ve hava kalitesini arttırılması yönüyle de sürdürülebilirliği öne çıkarmaktadır. Bu çalışma kapsamında dikey yeşil sistemlerin geçmişten günümüze kadar olan kullanımı anlatılmış, teknik özellikleri ve uygulama tipleri incelenmiştir. Dikey yeşil sistemlerin bina özelinde ve kentsel ölçekte sağladığı yararlar; kentsel ısı adası etkisinin azaltılması, çevre ve bina iç hava kalitesinin arttırılması ve ekolojik çeşitliliğin sağlanması, enerji tasarrufu bağlamında ele alınmıştır. Konumu, iklim sınıfı ve uygulandıkları dönem dikkate alınarak, dünyanın çeşitli bölgelerinden, dikey yeşil sisteme sahip çok katlı 10 bina seçilmiş, özellikleri irdelenmiş ve bu örnekler üzerinden bir değerlendirmede bulunulmuştur. Yapılan değerlendirme sonucunda dikey yeşil sistem tasarımı ve kullanımına yönelik öneriler getirilerek, çevreye yararlı bir dikey yeşil sistem uygulaması için dikkat edilmesi gereken kriterler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Non-natural materials such as concrete and metal used in building envelope in urban areas cause the decrease of the diversity of living organisms in the environment and increase the effect of urban heat island by giving out the heat they get to their buildings during the day. Designing green spaces in urban areas with intensive construction, designing natural materials in the buildings and designing them in relation to the surroundings of the buildings is inevitable for a sustainable environment. In addition to being used as architectural and constructive facade elements in the buildings, vertical green systems emphasize sustainability in the application of natural green textures in the building envelope and in increasing the quality of the air. In this study, the usage of vertical green systems from past to present is explained, technical features and application types are examined. Benefits provided by vertical green systems for building-specific and urban scale have been considered in the context of reduction of urban heat island effect, increase of environment and building indoor air quality and ensuring ecological diversity, energy saving. 10 Multi-storey buildings with vertical green system were selected from various regions of the world, taking into account their location, climate class and the period they were practicing, their characteristics were examined and evaluated through these examples. As a result of the evaluation made, the criteria to be considered for applying a useful vertical green system to the environment have been put forward by making suggestions for the design and use of vertical green system.