Origanum sipyleum L.un farklı populasyonlarında genetik varyasyonun moleküler düzeyde tespi edilmesi
Determination of variation in molecular level of origanum sipyleum L. among the different populations
- Tez No: 181404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Origanum sipyleum L, Endemik tür, RAPD, Lamiaceae, Genetikvaryasyoni, Origanum sipyleum L, Endemic species, RAPD, Genetic variationii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Türkiye endemiği olan Origanum sipyleum L. (Lamiaceae)'un 9 farklıpopulasyonu 10 RAPD primeri ile taranmış ve elde edilen 84 lokustan 78'ininpolimorfik olduğu tespit edilmiştir. Ortalama polimorfik lokus oranı %92.86'dır.Bu yüksek genetik çeşitliliğin bir göstergesidir. Beklenen heterozigotluk değerigenel ortalaması (0.23), gözlenen ortalama heterozigotluk değeri (0.31), bütünpopulasyonlar ve lokuslar için ortalama allel sayısı (1.92) ve etkili allel sayısı(1.53) belirlenen diğer genetik çeşitlilik parametrelerindendir. Beklendiği gibietkili allel sayısının gözlenen allel sayısından düşük olduğu gözlenmiştir.Coğrafik mesafe olarak birbirine yakın olan populasyonların genetik benzerlikaçısından birbirlerine yakın oldukları gözlenmiştir. Genetik ilişki dendogramının3 ana kola ayrıldığı ve her bir ana kolun bir fitocoğrafik bölgeyi temsil ettiğisaptanmıştır.Sonuç olarak, Origanum sipyleum populasyonları arasındaki genetik varyasyonutanımlamada RAPD tekniğinin başarılı bir şekilde kullanılabileceği belirlenmiştir.2006, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
Origanum sipyleum L. (Lamiaceae) endemic to the Turkey collected from 9different populations were examined by using 10 random amplified polymorphicDNA (RAPD) markers and 78 loci out of 84 loci showed polymorphisms. Theratio of polymorphic loci was 92.86%. This is high levels of genetic variation.Mean value of expected heterozygosity (0.23), mean value of observedheterozygosity (0.31), mean allele frequencies for all populations and loci (1.92),and effective allele frequencies were 1.53. It was found that null allele frequencieswas smaller than mean allele frequencies to have. The populations close to eachother geographically had been observed low into genetic variability. Adendrogram of genetic relationship had divided 3 major clusters and each one ofthem had represented one of three phytogeographical regions of Turkey.As a result of this study, it was determined that RAPD thecniques can be usedsuccesfully in identifying genetic variations amongst populations of Origanumsipyleum.2006, 178 pages