Tekstil elyafının termal ve oksidatif stabilitesi
Thermal and oxidative stability of textile fibers
- Tez No: 181403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNÇER MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Termogravimetrik Analiz, Diferansiyel Termal Analiz, Termogram, Ekzoterm, Endotermi, Thermo Gravimetric Analysis, Differential Thermal Analysis, Thermogram, Exothermal, Endothermalii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tekstil liflerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinde sıcaklık artışı sırasındadeğişiklikler meydana gelmektedir. Bu çalışmada tekstil liflerinin ısıl etkilerekarşı davranışları, termal ve oksidatif stabiliteleri; oksijen ve azot atmosferlerindeTermogravimetrik Analiz (TGA)- Diferansiyel Termal Analiz (DTA) eşzamanlıcihazında incelenmiştir.Termal analiz, genel uygulama prensipleri aynı olan bir grup analiz tekniğineverilen isimdir. Belirlenmiş bir programa göre, ısıtılan veya soğutulan numuneninbazı fiziksel özelliklerinin, sıcaklığın bir fonksiyonu olarak termal analizeğrilerinde gösterilmesi prensibine dayanır. Genel olarak termal analiz, modernbilim ve teknolojinin her alanında kullanılmaktadır. Sanayide kullanımının yanısıra, üniversitelerde yapılan araştırma çalışmalarında da kullanılmaktadır. Ayrıcatekstil liflerinin karakterize edilmesinde bu tekniklerden faydalanılmaktadır.2006, 119 sayfa
Özet (Çeviri)
Increase in temperature affects the physical and chemical behaviours of textilefibers. In this study, by using simultaneous Differential Thermal Analysis (DTA) -Thermo Gravimetric Analysis (TGA) apparatus the thermal behaviours, thermaland oxidative stabilities of textile fibers at atmospheric and inert conditions wereinvestigated.Thermal analysis refers to a variety of techniques in which physical property of asample is continuously measured as a function of temperature, whist the sample issubjected to a pre-determined temperature profile. Thermal Analysis techniquesare used in virtually every area of modern science and technology.The basic information that these techniques provide, such as crystallinity, specificheat and expansion, are relied on heavily for the research and development of newproducts. Thermal Analysis techniques also find increasing use in the area ofquality control and assurance, where demanding requirements must be met in anincreasingly competitive world and of course thermal analysis instruments areused in universities and in characterizing the textile fibers.2006, 119 page