Betonun basınç dayanımının belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of compressive strength concrete
- Tez No: 181434
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR EKMEKYAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Beton, Beton Dayanımı, Basınç Dayanımı, Beton Kalitesi, Ultra SesHızı, Karot, Beton Test Çekici, SONREB, Concrete, Concrete strength, Compressive strength, Concrete quality, Ultra pulsevelocity, Drilled core, Schmidt Hammer, SONREB
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Beton, çimento, agrega ve suyun uygun bir oranda karıştırılmasıyla oluşan, belirli bir süre sonundasertleşerek yüksek dayanım kazanan bir yapı malzemesidir. Yapıların tasarım hesaplarında esasoluşturan basınç dayanımı standart deney yöntemleriyle elde edilen basınç dayanımıdır. Standartdeney yöntemlerinde; yapıda kullanılacak olan beton henüz yerleştirilmeden önce numune alınır, küpya da silindir kalıplara yerleştirilir, bir gün sonra kalıptan çıkarılır, kirece doygun suda 28 günbekletilir. 28 gün sonra eksenel basınç kuvvetine tabi tutularak kırılır ve basınç dayanımı belirlenir.Çeşitli nedenlerle yapıdaki kullanılmış sertleşmiş betonun basınç dayanımı, standart deneyyöntemleriyle elde edilenden küçüktür. Bu nedenle yapıdaki betonun basınç dayanımınınbelirlenmesinde standart yöntemlerden farklı yöntemler uygulanır.Yapıdaki betonun basınç dayanımının belirlenmesinde kullanılan yöntemler yıkıntılı (hasarlı) veyıkıntısız (hasarsız) olmak üzere iki guruba ayrılır. Yıkıntılı yöntemler içerisinde en çok kullanılanı,yapıdaki betondan kesilerek çıkartılan silindir şekilli numunelerin (karotların) eksenel basınç kuvvetietkisinde kırılmaya tabi tutulanıdır. Türkiye'de en çok uygulanan yıkıntısız yöntemler; beton testçekici yöntemi, ultrasonik yöntem ve birleşik yöntemdir. Beton test çekici yönteminde sertleşmişbeton yüzeyine beton test çekici ile darbe uygulanarak geri sıçrama değerleri elde edilmekte, budeğerlerin ortalaması kullanılarak basınç dayanımı yaklaşık olarak tahmin edilmektedir. Ultrasonikyöntemde, ultrasonik ses aygıtı kullanılarak betonun içerisine gönderilen ultrasonik dalgaların betonunbir yüzeyinden diğer yüzeyine geçme süresi ölçülerek, dalga hızı hesaplanmaktadır. Hesaplanan dalgahızı ile basınç dayanımı arasındaki ilişki yaklaşık olarak elde edilmektedir. Birleşik yöntem (SONREByöntemi), beton test çekici yönteminin ve ultrasonik yöntemin birlikte kullanıldığı yöntemdir. Buyöntemde beton test çekiciyle ve ultrasonik aygıtla elde edilen değerlerin birbirini tamamladığıdüşünülmektedir.2006, 94 Sayfa
Özet (Çeviri)
Concrete is a structural material which gains strength by time. It consists of cement, aggregate, andwater in appropriate proportions. The compressive strength which is a basic parameter in structuraldesign analyses is determined by standard compressive strength test methods. In the standard testmethods, the samples of fresh concrete which will be used in construction are taken and casted in testcontainers before casting in construction area. After 24 hours, the settled concrete samples aredemoulded and cured in saturated lime water bath along 28 days. After this cure period, the samplesare crushed by compressive force to determine the characteristic 28 days compressive strength. Thecompressive strength value of hardened concrete used in-situ is smaller than the value of standard testmethod. Hence, it is applied some other methods instead of standard methods, in determiningcompressive strength of concrete in-situ. The methods using of determining the compressive strengthof concrete in-situ are separated into two groups as destructive and non-destructive. The most commonmethod within destructive methods is the one in which cores are subjected to fracture effect on axialcompressive load. The common non-destructive methods used in Turkey are surface hardness method,ultrasonic method, and combined non-destructive (SONREB) method, respectively.In surface hardness method, rebound values are obtained by applying hammer on concrete surfacewith Schmidt hammer. Using these average values, compressive strength is approximately estimated.The ultrasonic method consists of measuring the time of passing an ultrasonic wave through theconcrete. Combined non-destructive method is a combination of surface hardness and ultrasonicmethods. In this method, it is thought that obtained values with Schmidt hammer and ultra pulsevelocity device support each other.2006, 94 Pages