Tütün beyazsineği [Bemisia tabaci Gennedius, 1936 (Homoptera:Aleyrodidae)] ile biyolojik mücadelede Beauveria bassiana (Balsamo) vuillemin, 1826 (Hyphomycetes: Deuteromycotina) izolatlarının potansiyellerinin belirlenmesi
Determination of potentials of some beauveria bassiana isolates used for biological control of tabacco whitefly [Bemisia tabaci Gennedius, 1936 (Homoptera: Aleyrodidae)]
  1. Tez No: 181433
  2. Yazar: ENGİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bemisia tabaci, Beauveria bassiana, Biyolojik Mücadele, Entomopatojen Fungusi, Bemisia tabaci, Beauveria bassiana, Biological Control, EntomopathogenFungusii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, tütün beyazsineği [Bemisia tabaci Gennedius, 1936 (Homoptera:Aleyrodidae)] ile biyolojik mücadelede Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin, 1826(Hyphomycetes; Deuteromycotina)'nın 15 izolatının patojenik potansiyelleribelirlenmiştir. Türkiye'nin değişik yörelerinden on ve ARSEFCC-ABD'den beş adetolmak üzere toplam 15 farklı B. bassiana izolatının B. tabaci'nin I. nimf, pupa ve ergindönemleri üzerindeki patojeniteleri test edilmiştir.B. tabaci'nin I. dönem nimf ve pupalarına karşı yapılan fungus inokülasyonunu takipeden ikinci günün sonunda herhangi bir ölüm görülmemiştir. İnkübasyonun dördüncügününe gelindiğinde I. dönem nimflerde en etkili olan izolatın Bb-4982 nolu izolat veetkinliğinin ise %15.8, pupalarda ise Bb-5278 ve Bb-5280 nolu izolatlar olduğu veetkinliklerinin ise %9.25, inkübasyonun altıncı gününe ulaşıldığında ise I. dönemnimflerde en etkili izolatın Bb-5274 nolu izolat ve etkinliğinin ise %35.97, pupalarda iseBb-4982 nolu izolat ve etkinliğinin ise % 29.31 olduğu tespit edilmiştir.Erginlere karşı yapılan fungus inokülasyonunu takiben üçüncü gün sonunda en etkiliizolatın Bb-5280 numaralı izolat ve etkinliğinin ise %23.92 olduğu, inkübasyonunaltıncı güne ulaştığında ise en etkili izolatın Bb-4982 nolu izolat ve etkinliğinin ise%47.99 olduğu belirlenmiştir.Ayrıca, çalışmada kullanılan B. bassiana izolatlarının yağ asit profilleri MIS (MicrobialIdentification System) ile yapılarak çıkarılmış ve toplam 272 adet yağ asidi olduğubelirlenmiştir. Yağ asitleri esas alınarak Cluster analizi yapılmış ve yakınlık gruplarıtespit edilmiştir. Bu analiz sonucunda B. bassiana izolatlarının patojeniteleri ile yağasidi profilleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, pathogenicity potentials of 15 isolates of Beauveria bassiana (Balsamo)Vuillemin, 1826 (Hyphomycetes; Deuteromycotina) were evaluated for biologicalcontrol of tobacco whitefly [Bemisia tabaci Gennedius, 1936 (Homoptera:Aleyrodidae)]. All different isolates of B. bassina (ten from different regions of Turkiyeand five from ARSEFCC-USA) were tested on nymph (first stage), pupae and adults ofB. tabaci.At the end of the second day fallowing the fungi inoculation against the first stagenymphs and pupae of the B. tabaci no death was observed. By the fourth day at theincubation the most effective isolates and their efficiency rates were determined to beBb-4982, 15.8%, Bb-5278, 9.25% and Bb-5280, 9.25% the first stage nymph and pupaerespectively. By the sixth day at the incubation, on the other hand, Bb-5274 and Bb-4982 were the most effective ones on the first stage nymph and pupae with 35.97% and29.31% of effectiveness rates respectively.In addition, at the end of the third day after the fungi inoculation against adults, Bb-5280 numbered isolates was found to be the most effective with 23.92% of effectivenessrate with bb-4982 was the most effective with the rate at 47.99% at the sixth day.Along with the observations mentioned before, fatty acid profiles of the isolates used inthe study were also obtained by using MIS (Microbial Identification System). In total of272 fatty acids were determined. Cluster analysis of the fatty acids were done in order todetermine the proximally groups. As a result this, analysis, the relation betweenpathogeneities of B. bassiana isolates and fatty acid profiles were evaluated.