Tarla ve tor serada farklı metotlarla üretilen patatesin (Solanum tuberosum L.) verim, verim öğeleri ve fungal etmenleri ile böcek populasyonlarının incelenmesi
Investigation on yield, yield components and fungal agents with insect population of potato (Solanum tuberosum L.) growth in field and netting-greenhouse produced by different methods
  1. Tez No: 181437
  2. Yazar: ERDOĞAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, çelik, ön-sürgünlendirme, tarla, tor sera, fungus, böcek, Potato, stem-cutting, pre-sprouting, field, netting-greenhouse, fungal, insect
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tarla ve tor sera ortamında farklı üretim metotları ile üretilen iki patates çeşidindeverim ve verim öğeleri ile fungal etmenlerini ve böcek populasyonlarını incelemeküzere bu araştırma, 2004 ve 2005 yılında Erzurum'da yürütülmüştür. İki üretim ortamı(tarla ve tor sera), üç üretim metodu (çelik, ön-sürgünlendirme ve kontrol) ve iki çeşidin(agria ve marfona) kullanıldığı deneme ?Şansa Bağlı Tam Bloklar Deneme DesenindeBölünmüş Parseller? düzenlemesine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Araştırmanın sonuçlarına göre; deneme yıllarının incelenen karakterlerden ocak başınayumru verimi, dekara büyük, orta, ıskarta ve tohumluk yumru verimleri hariç diğerkarakterler üzerine etkisi olmuştur. Üretim ortamlarından, tor sera ortamının tarlaortamına göre, incelenen özellikler üzerine daha etkili olduğu belirlenmiştir. Üretimmetotlarından çelikle üretimin dekara ıskarta yumru verimi, protein oranı ve cipsverimliliğine, ön-sürgünlendirme uygulanmayan üretimin kalite unsurlarına ve ön-sürgünlendirme uygulanan üretimin ise verim ile ilgili karakterler üzerine etkili olduğutespit edilmiştir. Agria çeşidi ele alınan karakterler bakımından cipsin yağ çekme oranıhariç marfona çeşidine göre daha üstün olmuştur. Tor sera ortamında tarla şartlarınagöre hem fungal etmenlerinde hem de böcek populasyonlarında azalma tespit edilmiştir.Sonuç olarak; sağlıklı tohumluk üretiminde ve hızlı tohumluk çoğaltımında çelikleüretim yapılması ve tor sera ortamının kullanılması, yemeklik patates yetiştiriciliğindeise ön-sürgünlendirmeli üretimin uygulanması önerilmektedir,2006, 140 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate yield, yield components, fungal diseases andinsect population of two potato cultivars growth in field and netting-greenhousebetween the years of 2004 and 2005 in Erzurum. The experimental design wasRandomized Block Design as Split Plots by two growing condition (field and netting-greenhouse), three production methods (steam-cutting, pre-sprouting and control) andtwo potato cultivars (Agria and Marfona) with three replications.Based on results, years have significant effect on other parameters except tuber yield perhill, large, medium, discard and seeding tuber yield per decare. Netting-greenhouseconditions influence parameters investigated than field conditions. Stem-cuttingproduction from production methods was efficient on discard tuber yield per decare,protein ratio and chips yields, nonpre-sprouting production was efficient on qualitycomponents and pre-sprouting was efficient yield related components. Cv. Agria wassuperior than cv. Marfona based on all parameters except oil absorption of chips. Lessinsect population and fungal agents was observed in netting-greenhouse condition thanfield conditions.In conclusion, use of netting-greenhouse condition and stem-cutting method aresuggested for healthy seed production, in edible potato production pre-sproutingproduction method can be suggested.2006, 140 pages