Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi brachistinae, euphorinae ve meteorinae altfamilyaları (hymenoptera: braconidae) türleri üzerinde sistematik ve bazı biyolojik çalışmalar
Systematical and some biological studies on species of the subfamilies brachistinae, euphorinae and meteorinae (hymenoptera: braconidae) in northeast anatolian region
  1. Tez No: 181440
  2. Yazar: COŞKUN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Braconidae, Brachistinae, Euphorinae, Meteorinae, Fauna, Parazitoit, yeni kayıtlari, Hymenoptera, Braconidae Brachistinae, Euphorinae, Meteorinae, Fauna, Parasitoid, new records
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1998-2006 yılları arasında sürdürülen bu çalışmada;Brachistinae, Euphorinae ve Meteorinae (Hymenoptera: Braconidae) altfamilyalarına ait11 cins ve bu cinslere giren toplam 66 braconid türü tespit edilmiştir. Bunlardan 50 tür TürkiyeBraconidae faunası için, 8 tür ise Asya Kıta'sı için yeni kayıt durumundadır. Ayrıca AllurusFörster, ve Wesmaelia Förster cinslerinin Türkiye'de temsil edildiği ilk kez bu çalışma ileortaya konmuştur. Bunlara ek olarak Schizoprymnus cinsine ait bilim dünyası için yeni bir türbulunmuştur. Bilinen türler için yeni dağılış alanları verilmiştir.Kültüre alınan konukçu böceklerden Hypera postica Snofl. (Coleoptera: Curculionidae)erginlerinden Perilitus (Microctonus) aethiopoides Loan (Euphorinae); Glocianus herbestiFst. (Coleoptera: Curculionidae) olgun larvalarından Schizoprymnus tentalus Papp.(Brachistinae); Acronicta euphorbia (Den. & Schif.) (Lepidoptera: Noctuidae) larvalarındanMeteorus versicolor Wesm. (Euphorinae); Ips typographus L. (Coleoptera, Scolytidae)larvalarından Eubazus atricornis Ratz. (Brachistinae); Melitaea trivia (Den. & Schıf.)(Lepidoptera: Nyhmphalidae) olgun larvalarından Meteorus pulchricornis (Wesm.)(Euphorinae); Hypocassida subferruginea Sch. (Coleoptera: Chrysomelidae) pupalarındanPerilitus (Microctonus) brevicollis Tobias (Euphorinae) Agrotis ypsilon (Hufnagel)(Lepidoptera: Noctuidae) larvalarından Meteorus abdominator Nees (Euphorinae).Gymnaetron spp. Larvalarından (Coleoptera Curculionidae) Schizoprymnus brevicornisHerr-Sch. (Brachistinae) Acentrus histrio (Falderman) (Coleoptera: Curculionidae) olgunlarvalarından Schizoprymnus nigripes Thoms. (Brachistinae) ve Curculio rubidus Gyll.(Coleoptera: Curculionidae) olgun larvalarından Schizoprymnus arcuatus Tobias(Brachistinae) elde edilmiştir. Bunlar arasında S. brevicornis, S. tentalus, S. nigripes ve S.arcuatus'un konukçuları ilk defa tespit edilmiş, P. Brevicollis'in ise yeni bir konukçusubelirlenmiştir.Cins ve tür anahtarları hazırlanmış, taksonomik öneme sahip vücut kısımları çizilmiştir.2006, 234 sayfa
Özet (Çeviri)
Present study was conducted in the Northeast Anatolian Region of Turkey during 1998-2006. Totally 66 braconid species were determined in 11 genera belonging to subfamiliesBrachistinae, Euphorinae and Meteorinae (Hymenoptera: Braconidae). Of which, 50 specieswere new records for the Turkish fauna. Additionally 8 species were found for the first timein Asia Continent. Besides that the genera Allurus Förster and Wesmaelia Förster weredetected for the first time in Turkey. A new species for the science was found in the genusSchizoprymnus. New distribution areas were added for previously known species.Concerning to the host records Perilitus (Microctonus) aethiopoides Loan (Euphorinae) wasreared from adults of Hypera postica Snofl. (Coleoptera: Curculionidae), Schizoprymnustentalus Papp. (Brachistinae) from mature larvae of Glocianus herbesti Fst. (Coleoptera:Curculionidae), Meteorus versicolor Wesm. (Euphorinae) from larvae of Acronictaeuphorbia (Den. & Schif.) (Lepidoptera: Noctuidae), Eubazus atricornis Ratz.(Brachistinae) from larvae of Ips typographus L. (Coleoptera, Scolytidae), Meteoruspulchricornis (Wesm.) (Euphorinae) from the mature larvae of Melitaea trivia (Den. &Schıf.) (Lepidoptera: Nyhmphalidae), Perilitus (Microctonus) brevicollis Tobias(Euphorinae) from pupae of Hypocassida subferruginea Sch. (Coleoptera, Chrysomelidae),Meteorus abdominator Nees (Euphorinae) from larvae of Agrotis ypsilon (Hufnagel)(Lepidoptera Noctuidae), Schizoprymnus brevicornis Herr-Sch. (Brachistinae)from larvaeof Gymnaetron spp. (Coleoptera: Curculionidae), Schizoprymnus nigripes Thoms.(Brachistinae) from mature larvae of Acentrus histrio (Falderman) (Coleoptera:Curculionidae) and Schizoprymnus arcuatus Tobias (Brachistinae) from mature larvae ofCurculio rubidus Gyll. (Coleoptera: Curculionidae). Among these the host of S. brevicornis,S. tentalus, S. nigripes and S. arcuatus were found for the first time. P. brevicollis wasreared from an additional new host.Keys to genera and species were prepared. The body parts having taxonomical importancewere drawn.2006, 234 pages