Patates (Solanum tuberosum L.) 'de yabancı ot kontrolü için kritik periyodun belirlenmesi
Determination of the critical period of weed control in potato (Solanum tuberosum L.)
  1. Tez No: 181441
  2. Yazar: MİNE KATKAT RUŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, yabancı ot, kritik periyoti, Potato, weed, critical periodi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Erzurum İli patates dikim alanlarındaki yabancı otlarla en uygun mücadelezamanının saptanmasında kritik periyodu belirlemek amacıyla 1999 yılında Erzurum-Pasinler İlçesinde Tarımsal Araştırma Enstitüsünün deneme arazisinde yürütülmüştür.Çalışmada Granola çeşidi patates kullanılmıştır. Sinapis arvensis L., Chenopodiumalbum L., Convolvulus arvensis L. ve Amaranthus retroflexus L.'un hakim olduğu biryabancı ot örtüsünde patatesler dikimden itibaren 15, 30, 45, 60, 75, 90, hasada kadarotlu ve otsuz tutulmuşlardır. Böylece en fazla ürün elde edilmesi için gerekli otsuzkalma periyodu ile ürünü etkilemeden patateslerle birlikte kalabilecekleri gün sayısısaptanmıştır. Bu çalışmada, % 10'luk verim kaybına göre patates dikiminden sonraki14. gün rekabetin başlangıcı, 49. gün rekabetin bittiği günler, % 5'lik verim kaybınagöre 7. gün rekabetin başlangıcı, 72. gün ise rekabetin bittiği gün olarak belirlenmiştir.Buna göre patates dikiminden itibaren % verim kaybına göre 14. gün ile 49. günler veya7. gün ile 72. gün arasında yapılacak çapalama işlemi veya kimyasal ilaçlama ileyabancı otların yok edilmesi verimi artırdığı gibi yabancı otlarla mücadelede zaman veişgücü kullanımının daha ekonomik olması açısından bu çalışma orijinal bir şekilkazanmıştır.2006, 48 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study is undertaken about detect critical time period of struggle with alien plants inthe potatoes planting area in the land of Research Institute of Agriculture in Pasinler -Erzurum in 1999.Granola species were used in this study. Potatoes were stayed in 15, 30, 45, 60, 75, 90harvest in the place which is Sinapis arvensis L., Chenopodium album L., Convolvulusarvensis L. and Amaranthus retroflexus L. were dominant. The periods of necessarygrassless day and stay time with potatoes were detected for the maximum production. Inthis study 14th day after planting is the starting day of the struggle for lost of 10%efficiency and 49th days are the ending day of the struggle. According to lost of 5%efficiency the 7th day is the starting day and 72nd day is the ending day of the struggle.Thus according to efficiency lost the hoe process and chemical treatment for destroyalien plants between 14th and 49 days or 7th day and 72nd days from planting ofpotatoes could increase efficiency. This study is original and useful because of economyfor the time and labor with the struggle of alien plants.2006, 48 pages