Doğu Anadolu Bölgesi pomzalarının bazı fiziksel özellikleri ve su tutma kapasiteleri
Some physical properties and water retaining capacities of Eastern Anatolian Region pumices
- Tez No: 181454
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pomza, porozite, yetiştirme ortamıi, Pumice, porosity, growing mediaii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmada Van-Erciş, Erzurum-Pasinler, Kars-Sarıkamış, Kars-Digor, Ağrı-Patnos veAğrı-Doğubeyazıt pomzalarının sulama açısından bazı özellikleri 3 farklı tane büyüklüğükullanılarak oluşturulmuş 10 farklı materyal grubu dikkate alınarak incelenmiştir. Sonuçta,belirlenen özelliklerin tane büyüklüklerine göre değişim gösterdiği, aynı zamanda yörelerarasında da farklılıklar olduğu gözlenmiştir. En düşük kütle yoğunluğu değeri Van-Erçiş yöresipomzası %50 100µm) en fazla Erzurum-Pasinler yöresipomzası %50 2-4 mm+%50 4-8 mm materyal grubunda (%61,31) belirlenmiştir. Belirlenen busulama özellikleri açısından tüm yörelere ait pomzaların genelde yetiştirme ortamı olarak uygunolduğu, özellikle havalanma ve düşük tansiyonlarda fazla su tutma açısından Van-Erçiş veErzurum-Pasinler yörelerine ait pomzaların 2-4 mm ile 4-8 mm tane boyutları ile bu taneboyutlarının oluşturduğu materyal gruplarının daha da uygun olduğu söylenebilir.2006, 52 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, some features of the Van-Erciş, Erzurum-Pasinler, Kars-Sarıkamış, Kars-Digor, Ağrı-Patnosand Ağrı-Doğubeyazıt pumices were examined in terms of irrigation by taking 10 different materialgroups formed as 3 different particle sizes into consideration.The Results showed that the measuredproperties varied with particle size of pumice and as well as location. The lowest bulk density value was0,55g/cm3 obtained from 50% 100 µm)was determined as 61,31% in 50% 2-4 mm+50% 4-8 mm material group of Erzurum-Pasinler regionpumice. In terms of measured irrigation features, all pumices were evaluated generally appropriate forgrowing media. Under the consideration of aeration and retaining more amount of water at the lowtensions, it could be suggested that pumices from Van-Erciş and Erzurum-Pasinler regions with particlesizes of the 2-4 and 4-8 mm and their mixing groups are more suitable.2006, 52 Pages