Erzurum ve çevresinde yetişen salvia L. cinsine ait bazı türlerin (Salvia longipedicellata, Salvia rosifolia) morfolojisi ve otoekolojisi üzerine araştırmalar
Morphological and autecological studies on some of salvia l. genus (Salvia longipedicellata, Salvia rosifolia) that distributed in erzurum and its environs
- Tez No: 181464
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Otoekoloji, Endemik, Morfoloji, Salvia L.i, Autecology, Endemic, Morphology, Salvia L.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Salvia L. cinsine ait Salvia longipedicellata Hedge ve Salvia rosifolia Smendemik türlerinin morfolojik ve otoekolojik özellikleri araştırılmıştır.Çalışma materyali olarak seçilen türler, çiçeklenme dönemleri olan haziran-ağustosayları arasında, Erzurum ve çevresinden toplam 45 farklı alanlardan toplanmıştır.Teşhisleri yapılan türlerin bazı morfolojik özellikleri arazideki gözlemler ve ölçümlerile bazıları da laboratuvarda çeşitli aletler kullanılarak belirlenmiştir. Bitkilerintoplandığı yerlerden 0-30 cm arası derinlikten toprak örnekleri alınarak fiziksel vekimyasal analizleri yapılmıştır.Türlerin morfolojik özellikleri ?Davis 1988? de verilen özellikler ile karşılaştırılmış vebazı farklılıklar belirlenmiştir. Ayrıca birtakım morfolojik karakterler ilk kez buçalışmada tespit edilmiştir. Toprak analiz sonuçlarına göre Salvia longipedicellataHedge türünün tınlı, killi-tınlı ve kumlu-tınlı topraklarda, Salvia rosifolia Sm türününise tınlı, kumlu-killi-tınlı ve kumlu-tınlı topraklarda yetiştiği; pH bakımından her ikitürün nötr ve hafif alkali toprakları tercih ettiği tespit edilmiştir. Yine her iki türün kireçbakımından toprak tercihlerinin olmadığı, organik madde bakımından S.longipedicellata Hedge'nin fakir topraklarda, S. rosifolia Sm'nin her türlü topraktayetiştiği, tuzluluk etkisinin hemen hemen olmadığı belirlenmiştir. Azot ve fosforbakımından her iki türün de her türlü toprakta, potasyum, kalsiyum ve sodyumbakımından ise yeterli toprakta yetiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca toprak ve bitki analizsonuçları regresyon analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir.2006, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated the morphological and autecological features of Salvialongipedicellata Hedge and Salvia rosifolia Sm, endemic species of Salvia L. genus.The species used in this study were collected in 45 different localities from Erzurumprovince and its around between in june and august months which is blooming time ofthem. The some morphological features of species identified were defined by theobservations in field and measurements and the other features by using different devicesin laboratory. It was analysed the soil samples from between 0-30 cm depth in theplaces where the plants collected.The morphological features of species were compared by some points according to the?Flora of Turkey and The East Aegean Islands? and some differences were determined.İn addition some morphological characteristics were firstly determined in this study.The results obtained from soil analysis showed that S. longipedicellata Hedge growswell in good loamy, clay-loamy and sandy-loamy soils, however S. rosifolia Sm prefers,loamy, sandy-loamy-clay and sandy-loamy kind of soils. And both species prefered theneutral and light-alkaline soils in terms of pH. And it was also determined that bothspecies growed in every sort of soils related to lime, in related to organic substance; S.longipedicellata Hedge growed in poor soils and S. rosifolia Sm growed in every sort ofsoils and the saltness effect was hardly ever determined. In related to N and P; it wasfixed that both species growed in every sort of soils, in related to K, Ca, Na; insufficient soils. The result obtained from plant and soil analysis were evaluatedstatistically using regresyon analysis.2006, 69 pages