Ev ağlarında otomatik IPv6 yönlendirici yapılandırılması
IPv6 router auto configuration for home networks
- Tez No: 181536
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT AKINLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: IPv6, Otomatik Yönlendirici Yapılandırılması, Çoklu-bağ Alt Ağı, Sıfır-Yapılandırmalı Ağlar, Ev Ağları, IPv6, Router Auto Configuration, Multilink Subnet, ZeroConfNetworks, SOHO Networks
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, IPv6 protokolünün eksik bir bölümü olan ev ve küçükişyeri ağlarında otomatik yönlendirici yapılandırılmasının nasılgerçekleştirileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ağ üzerinde öncelikle herbir bağ üzerine eşsiz bir alt ağ adresi atanması veya ağdaki tüm bağlar için tekbir alt ağ adresi atanması çözümleri üretilmiştir. Belirlenen çözümleröncelikle tek yönlendiricinin daha sonra birden fazla yönlendiricininbulunduğu senaryolarda ayrıntılandırılmıştır. Tek yönlendiricinin bulunduğuağlarda yapılandırma işlemi daha basit görünse bile, çok yönlendiricili ağlardadüğümlerin aranması ve alt ağ adresi çakışmaları gibi problemler ortayaçıkmaktadır. Bahsedilen sorunların aşılması için bu çalışmada bağ-durumalgoritmalarından faydalanılmıştır.IPv6 protokolünün istemci kısmında otomatik yapılandırılmasıolgunluğa erişmesine rağmen yönlendirici kısmında henüz olgunlaşmış biryaklaşım bulunmadığı görülmüştür. Bu sebeple ağ üzerindeki tümyönlendiricilerin el ile yapılandırılması gerekmektedir. Ev kullanıcılarınınyeterli teknik bilgiye sahip olmadıkları ve küçük işletmelerin teknik elemançalıştırmak için mali güçlerinin bulunmadığı göz önüne alındığında, otomatikyönlendirici yapılandırılması daha çok önem kazanmaktadır.Yapılan çalışma, ev ağları veya küçük işletme ağları için çözümgetirmesinin yanında, daha karmaşık olan büyük ağlarla ilgili yapılandırmasorunlarına da uygulanabilir. Bu sayede IPv6 protokolünün gerçek tak-kullan mantığında çalışabilmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to enable IPv6 router auto-configuration inIPv6 networks. IPv6 host auto configuration is part of IPv6 specification fromthe start but IPv6 routers still needs manual configuration. This situation is notonly unacceptable for home and small office networks; it also complicates themanagement of complex corporate networks. To enable easy and ubiquitousdeployment of future IPv6 networks, there is a need for an IPv6 router autoconfiguration protocol to complement IPv6 host auto configuration protocol tomake IPv6 networks truly plug-and-play.In this study two approaches are proposed. First one is assigningunique subnets to all links in the network. Second approach is assigning asingle subnet to all links. Both approaches are firstly applied to single-routernetworks. Then these solutions are extended to multi-router networks. Single-router auto configuration is straightforward but in multi-router configurationthere are more challenging points like host awareness and subnet conflicts.These concerns are solved with the use of link-state routing algorithms asproposed in the study.